ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iluminat stradal în întregul sat, o realizare notabilă pentru Taraclia, Căuşeni susţinută de USAID

14:27 | 15.12.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/.   singură stradă iluminată în sat și nemulțumirea locuitorilor – așa a început istoria dezvoltării locale a satului Taraclia din raionul Căuşeni când, în urma unui sondaj public realizat în 2020, autoritatea publică locală a decis să găsească soluții pentru extinderea rețelei de iluminat stradal în localitate. Ca rezultat al eforturilor depuse, în septembrie 2021, a fost finalizat primul proiect care a adus iluminat stradal pe aproximativ 35% din străzile satului Taraclia, marcând un moment semnificativ în dezvoltarea comunității, notează MOLDPRES.

Acest proiect cu o valoare totală de 57 560 de dolari SUA a fost realizat cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul parteneriatului stabilit cu programul Comunitatea Mea încă din 2019. Proiectul nu numai că a adus beneficii evidente pentru localitate prin extinderea semnificativă a sistemului de iluminat stradal, dar a și stimulat mobilizarea cetățenilor, care de atunci rămân activ implicați în procesul de dezvoltare a satului. În plus, implementarea proiectului a contribuit la consolidarea capacităților administrației publice locale în atragerea investițiilor. Ca rezultat, primăria a reușit să obțină finanțare suplimentară care i-a permis să extindă sistemul de iluminat stradal în aproape întreg satul. Astfel, Taraclia, deși o comunitate mică, poate servi drept exemplu de implementare eficientă a proiectelor în domeniul iluminatului public, cu 95% dintre locuitori beneficiind acum de iluminat stradal modern.

Ieri, la patru ani de colaborare, o delegaţie USAID a vizitat localitatea Taraclia pentru a evalua la fața locului impactul acestei colaborări asupra activității primăriei și a vieții oamenilor. Deși reprezintă doar o parte din asistența acordată localității, proiectul de iluminat stradal a devenit subiectul central de discuție în cadrul vizitei deoarece nu doar a soluționat o problemă majoră din localitate, asigurând iluminat stradal eficient pe 12,3 km din străzile locale, ci și a contribuit semnificativ la bunăstarea și siguranța a aproape 4000 de locuitori, precum și la dezvoltarea generală a comunității.

În acest context, şeful Misiunii USAID, Jeff Bryan, a constatat că parteneriatul a generat rezultate ce depășesc beneficiile directe ale unui proiect de infrastructură. „Agenția USAID are angajamentul de a sprijini autoritățile publice locale în efortul lor de a răspunde la nevoile cetățenilor cu transparență și responsabilitate. Acest efort demonstrează că democrația aduce rezultate și oferă mai multe oportunități pentru comunități. Proiectul de iluminat stradal este un exemplu al acestor eforturi în acțiune″, a estimat Jeff Bryan.

La rândul său, Daniel Șerban, directorul programului Comunitatea Mea, a estimat că „cel mai important este spiritul comunității. Împreună cu dvs., reușim să demonstrăm tuturor că se poate trăi în Moldova, că nu doar în ajunul sărbătorilor oamenii trebuie să vină acasă din străinătate″.

Comunitatea Mea este programul emblematic al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în domeniul guvernării locale, implementat în Republica Moldova de organizația internațională IREX. Programul are menirea de a acorda suport autorităților publice locale în a deveni mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni. În prezent, Programul Comunitatea Mea colaborează cu 123 de primării și localități din întreaga țară, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru îmbunătățirea serviciilor publice locale, implicarea cetățenilor în guvernarea locală și implementarea instrumentelor de creștere a veniturilor locale.

img23010208

img23010208

img23010208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!