ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sectorul pomușoarelor din Moldova, marcat de schimbări privind piețele de desfacere și cerințele de export

11:45 | 18.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. În ultimii ani, sectorul pomușoarelor din Moldova a fost marcat de schimbări semnificative în ceea ce privește piețele de desfacere și cerințele de export, determinând producătorii și procesatorii să caute alternative și să se orienteze către noi strategii și parteneriate pentru a rămâne competitivi, transmite MOLDPRES.

„A fost creată o rețea mare de producători de culturi bacifere, care s-a consolidat ca un sector de producere foarte eficient. Această ramură  agricolă  a înregistrat o creștere de aproape 20% și continuă să se dezvolte vertiginos. Produsele bacifere  devin tot mai solicitate atât pe piața de desfacere internă, cât și pentru export”, a menționat președintele Asociației Pomușoarele Moldovei, Aneta Ganenco.

Reprezentantul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Oleg Calestru, a afirmat că în contextul actual, reorientarea spre noi piețe devine importantă și reprezintă o strategie bună pentru dezvoltarea sectorului fructelor moi. „Totuși, trebuie să fim conștienți că aceste direcții noi aduc cu sine și cerințe și provocări. Este important să fim flexibili și să răspundem noilor cerințe pentru a fi competitivi”, a specificat sursa citată.                                               

În prezent, în Republica Moldova există aproximativ 4.400 de hectare de plantații de pomușoare, reprezentând aproximativ 19 mii de tone de produse. Anual, în medie, se plantează aproximativ 100 de hectare.

img23010264

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!