ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile au depistat o situație alarmantă în raionul Dondușeni privind defrișări ilegale şi braconaj

12:14 | 15.01.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Inspectoratul pentru Protecţia Mediului (IPM) a anunţat astăzi despre o serie de razii desfășurate în raionul Dondușeni, ce "a adus la iveală o situație alarmantă în ceea ce privește tăierile ilegale de arbori și cazurile de braconaj din regiune". Acțiunile ilegale au fost descoperite în păduri gestionate de primăriile localităților Climăuți, Cernoleuca, Plop, Târnova și în pădurea sectorului silvic nr.9 Ocolul Silvic Dondușeni, transmite MOLDPRES.

Potrivit IPM, inspectorii de mediu au identificat și documentat mai multe cazuri de tăieri ilegale de arbori, generând prejudicii semnificative mediului înconjurător. „În localitatea Climăuți, au fost descoperite două incidente distincte. Primul a implicat 92 de cioate de salcâm cu diametre cuprinse între 9 și 20 cm, cu un volum total de 4,019 m3, cauzând un prejudiciu de 1598 lei. Cel de-al doilea a inclus 136 de cioate de salcâm, cu diametre între 9 și 18 cm, având un volum de 4,729 m3 și cauzând un prejudiciu de 2160 lei. În localitatea Plop, în fâșia forestieră de protecție, au fost identificate 19 cioate ale arborilor de specii salcâm și frasin, cu diametre între 10 și 24 cm, generând un prejudiciu de 1334 lei. În alte două localități, Cernoleuca și Târnova, au fost raportate tăieri ilegale de salcâm, cu prejudicii de 1206 lei și, respectiv, 283 lei”, explică sursa citată.

De asemenea, inspectorii de mediu au descoperit un caz de braconaj în pădurea sectorului silvic nr.9 Ocolul Silvic Dondușeni. „Două animale sălbatice (căprioare) au fost dobândite ilegal prin metode interzise. Uneltele folosite în procesul de braconaj, printre care 15 lațuri, două cuțite de vânătoare și un topor, au fost ridicate de poliție. Prejudiciul cauzat regnului animal constituie 25000 lei, conform legislației, iar Inspectoratul de Poliție Dondușeni a preluat investigația, încadrând cazul sub art.233 al Codului penal”, indică IPM.

În acest context, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului reiterează că tăierile ilegale de arbori și cazurile de braconaj reprezintă amenințări grave pentru echilibrul natural și diversitatea biologică. „Întreprindem măsuri concrete pentru a proteja și conserva resursele naturale, însă avem nevoie de sprijinul fiecărui locuitor pentru a face acest efort eficient și durabil”, rezumă IPM.

img24000221

img24000221

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!