ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte despre așezămintele ortodoxe medievale a fost lansată la Biblioteca Națională

15:53 | 23.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 ian. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea ”Relațiile Țării Moldovei cu așezămintele ortodoxe din străinătate (sfârșitul sec. al XIV-lea – sec. XVII –lea), semnată de Viorel Bolduma și Maxim Melinti, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Elena Pintilei a afirmat că această carte reprezintă o lucrare științifică importantă, care pune în valoare o parte din colecțiile Bibliotecii Naționale, dar și ale celor din întreg spațiul românesc. ”Această carte este o cărămidă pusă la temelia studierii istoriei creștinismului, a istoriei Țării Moldovei și chiar a Europei”, a subliniat Elena Pintilei.

Solicitat de agenție, profesorul de istorie Viorel Bolduma, lector universitar, a menționat că subiectul de cercetare al acestui studiu sunt relațiile Țării Moldovei cu patriarhiile Apostolice, cu mănăstirile athonite, cu Frăția ortodoxă din Lvov și cu centrul ortodox de la Kiev, în persoana lui Petru Movilă, Mitropolit al Kievului. ”Accentul s-a pus pe relațiile cu patriarhiile apostolice Ierusalim, Alexandria și Constantinopol, mănăstirea Muntele Athos și cu centrul ortodox din Regatul Rzeczpospolita. Cartea cuprinde imagini color, inclusiv de la Muntele Athos, pe care l-am vizitat în toamna trecută”, a precizat Viorel Bolduma.   

Potrivit doctorului în istorie Maxim Melinti, preot, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Ghidighici, cartea este despre rolul spiritualității în Țara Moldovei medievale, relațiile ei cu alte țări ortodoxe, impactul care l-a adus cultura în dezvoltarea vieții spirituale în Moldova medievală. Lucrarea conține introducere, trei capitole, anexe, bibliografie selectivă, lista de abrevieri și un glosar, în care este explicată terminologia bisericească, indice de nume și toponime. Lucrarea este predestinată istoricilor, profesorilor, studenților facultăților de istorie și teologie, publicului larg, interesat de subiectul dat etc.

În context, academicianul Andrei Eșanu a remarcat faptul că lucrarea va trezi interesul tinerilor cercetători de a studia în continuare istoria centrelor ecleziastice din perioada medievală.

Cartea are 264 de pagini și a apărut cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

img24000442

img24000442

img24000442

img24000442

img24000442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!