ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață jurnalistul Mihai Scoarță

19:32 | 24.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Jurnalistul și scenaristul Mihai Scoarță, deținător al titlului onorific ”Om Emerit” s-a stins astăzi din viață la vârsta de 75 de ani neîmpliniți, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut public de Compania „Teleradio-Moldova” și deputatul Adela Răileanu. ”În această noapte a plecat la Ceruri un OM cu adevărat excepțional, un om sincer, corect și cu o inimă mare. Mihai Scoarță și-a dedicat întreaga viață televiziunii naționale, formând generații de jurnaliști și lăsându-și amprenta în istoria televiziunii noastre. El va rămâne un nume sonor și puternic în spațiul mediatic al țării noastre. Drum lin spre cer, dragă coleg și prieten. Veșnic ne vom aminti cu recunoștință de contribuția și munca de neprețuit în dezvoltarea jurnalismului de televiziune de la noi”, a scris pe rețelele sociale deputatul Adela Răileaniu.

Mihai Scoarță s-a născut la 5 octombrie 1949. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău în anul 1972. A activat în calitate de şef al Secţiei agricole la Radioul Naţional al Republicii Moldova. În cadrul Studioului Cinematografic „Moldova-film” a colaborat cu redacţia revistei satirice „Usturici”, apoi a activat l acompania „Teleradio-Moldova", ocupând mai multe funcţii responsabile. A fost membru al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Potrivit Tatianei Vlas, șefa Serviciului Programe TV al Companiei „Teleradio-Moldova”, Mihai Scoarță a venit în Televiziune în 1968 și a activat aici până în 2021. Mai mult de 50 de ani i-a consacrat domeniului jurnalistic, colaborând și cu ziarele „Viața Satului”, „Țarina”, „Sport. Turism” ș.a.

Mihai Scoarță a scris, în special, despre viața oamenilor de la țară. A produs și redactat o serie de emisiuni televizate, cum ar fi „Baștina”, „Terra vita”, „Reflecții economice” ș.a., a participat, în calitate de scenarist și a obținut premii la Concursul Internațional de Programe și Filme „Agro TV”.

Mihai Scoarță a parcurs în Televiziune așa-zisa scară a carierei, de la redactor de emisiuni, șef de secție, redactor-șef în Redacția Publicistică - la funcția de vicedirector al Televiziunii Naționale. În anul 2003, a fost ales din partea colectivului, cu majoritate de voturi, în Consiliul de Observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

În 2010, Mihai Scoarță a fost numit în funcția de șef Serviciu Audit Intern al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, iar din 2013 a îndeplinit funcția de specialist principal în Serviciul Dezvoltare Strategică al Companiei.

Pe parcursul mai multor ani, Mihai Scoarță a fost președintele Asociației de veterani ai Televiziunii, încurajându-și foștii colegi cu o vorba bună, o vizită sau un premiu din partea instituției.

Mihai Scoarță a fost deținătorul titlului onorific „Om emerit”.

img24000491

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!