ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul român Ion Dolănescu ar fi împlinit 80 de ani

07:15 | 25.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Cunoscutul interpret român de muzică populară Ion Dolănescu, fost deputat în Parlamentul României, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

Ion Dolănescu s-a născut în 25 ianuarie 1944, în satul Perșinari, județul Dâmbovița. A urmat chemarea cântului popular, iar destinul a fost de partea lui, la început de drum, având ca îndrumător pe Maria Tănase. Aceasta l-a observat pe Ion Dolănescu în 1961, pe scena Casei de Cultură din Târgoviște, şi l-a îndrumat şi încurajat să-şi urmeze cu tărie visul de a deveni un mare artist. După moartea Mariei Tănase, destinul i-a scos în cale regina romanțelor, Ioana Radu, cea care avea să îi devină și o bună prietenă.

În 1966 a absolvit Liceul ”Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, 1966 fiind și anul în care devine solist la ansamblul „Ciocârlia”. Aici a cunoscut-o pe Maria Ciobanu și a format împreună cu aceasta un cuplu atât pe scenă, cât și în viața reală timp de mai mulți ani, devenind unul dintre cele mai îndrăgite duete din muzica populară românească. Din relația celor doi a luat naștere Ionuț Dolănescu, acesta din urmă călcând pe urmele tatălui ca artist de muzică populară.

Cântecele lui Ion Dolănescu ilustrează trăirile artistului, bucuria, tristețea. Toate se regăsesc în melodiile cântate de artist precum și în expresivitatea interpretării acestora. A înregistrat 50 de discuri vinil și compact-discuri: “M-am născut lângă Carpaţi”, "Cântece şi balade din ţara novicilor", "Romanţe şi cântece de petrecere"  "Hăulite" ș.a. A compus peste 1000 de piese. A interpretat melo­dii populare, de pe­tre­cere, de dor şi de dra­goste, balade, doine şi ro­man­ţe.

Ion Dolănescu a fost deputat în legislatura 2000-2004. În activitatea politică a avut un singur regret, că nu a reuşit să facă mai mult pentru artişti. Acesta a fost de altfel şi unul dintre motivele pentru care nu şi-a mai dorit un alt mandat de parlamentar.

Interpretul s-a stins din viață la 19 martie 2009, la vârsta de 65 de ani, fiind înmormântat la cimitirul Belu din București.

img24000489

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!