ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE și PNUD îmbunătățesc infrastructura pentru a atrage mai multe investiții în regiunile Cahul și Ungheni

10:44 | 25.01.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană oferă 1,5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii pentru a atrage investiții în regiunile Cahul și Ungheni. La Sculeni va fi înființat un centru tehnologic pentru inovare și producție, un hub industrial va fi renovat la Ungheni. La Cahul va fi construită o piață agroalimentară regională, iar centrul local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche va beneficia, de asemenea, de lucrări de amenajare și de îmbunătățire a accesului rutier, transmite MOLDPRES

Fiecare dintre cele patru inițiative va beneficia de suport financiar cuprins între 200 de mii și 550 de mii de euro, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și UNICEF.

„Astăzi, sărbătorim încă o etapă importantă în parcursul programului - acordarea a patru certificate, în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Importanța atragerii de noi companii în regiuni se extinde dincolo de câștigurile economice și financiare imediate, deoarece noile companii contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor și la reducerea ratei șomajului. În același timp, autoritățile publice locale din regiunea Ungheni și Cahul vor beneficia de creșterea veniturilor locale, care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale”, a menționat Reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova, Daniela Gasparikova.

Inițiativele au fost selectate printr-o competiție deschisă și urmăresc să contribuie la mobilizarea de noi investiții, sprijinirea start-up-urilor, crearea de locuri de muncă și promovarea tehnologiilor inovatoare prin atragerea de afaceri competitive la nivel local. Aceasta depinde de existența unei infrastructuri publice viabile precum accesul la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze naturale, rețele rutiere etc.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

img24000498

img24000498

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!