ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul ungar de externe: „Ungaria este un susţinător ferm şi necondiţionat al aderării R. Moldova la UE”

13:38 | 25.01.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Ungaria este un susţinător ferm şi necondiţionat al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deoarece apartenenţa acestei ţări ar aduce beneficii blocului comunitar şi i-ar spori competitivitatea. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, la Budapesta, informează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

În urma unei întrevederi cu vicepremierul moldovean Vladimir Bolea, Peter Szijjarto a spus că „poziţia Ungariei este clară: fiecare potenţial candidat pentru aderarea la UE trebuie evaluat individual”.

„Nu trebuie să corelăm între ele procesele de integrare a diferitelor ţări şi nu trebuie să permitem statelor cu performanţe mai slabe să ia ostatice integrarea altora”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare.

De asemenea, oficialul a subliniat că „accelerarea aderării Republicii Moldova la UE ar ajuta Uniunea Europeană să-şi îmbunătățească din nou competitivitatea, iar Ungaria a promovat întotdeauna extinderea UE spre sud-est".

„Suntem, ca întotdeauna, la dispoziţia guvernului moldovean şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a accelera procesul de integrare", a spus Peter Szijjarto.

În iunie 2022, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autorităților de la Chișinău le-au fost înaintate nouă condiționalități pentru a trece la următoarea etapă de aderare - cea a negocierilor. În toamna anului curent, a fost evaluat nivelul de realizare a recomandărilor Comisiei Europene, succedat de decizia privind începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

img24000505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!