ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

17:42 | 25.01.2024 Categorie: Comunicate

A fost finalizat controlul finanțării campaniei electorale a Partidului Politic „ȘANSĂ” pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală informează că pe pagina web a instituției a fost publicat Raportul cu privire la rezultatele controlului finanțării campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ” pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, elaborat de către Grupul de control, desemnat prin Dispoziția Președintelui CEC.

Temei pentru adoptarea Hotărârii Comisiei Electorale Centrale de inițiere a controlului, au servit sesizările parvenite de la mai multe instituții de resort și de la cetățeni ai Republicii Moldova, în legătură cu existența semnelor de încălcare a cadrului normativ privind finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ” și candidaților desemnați de acesta, precum și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 3 noiembrie 2023.

Astfel, prin Dispoziția Președintelui CEC, a fost dispusă crearea unui Grup de control care să inițieze misiunea de control complex privind finanțarea campaniei electorale a concurentului electoral Partidul Politic „ȘANSĂ”, pentru întreaga perioadă de raportare în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, care avea drept scop verificarea respectării cadrului normativ cu privire la finanțarea campaniei electorale a acestui partid.

Misiunea de control a fost desfășurată în perioada 17 noiembrie 2023 – 17 ianuarie 2024.

În raport se menționează că reprezentanții partidului nu au dat curs solicitării privind prezentarea la ședința de înfățișare, nu au colaborat în vederea desfășurării controlului și nu au prezentat documentele solicitate suplimentar. Corespunzător, controlul a fost efectuat în limita documentelor de bază, prezentate în perioada campaniei de către concurent și informațiile oficiale suplimentare solicitate și colectate de la autoritățile publice relevante de către grupul de control.

Raportul poate fi accesat pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, rubrica „Finanțarea partidelor politice”, subrubrica „Rapoarte cu privire la controlul financiar al partidelor politice, grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale” sau accesând direct linkul: https://a.cec.md/ro/rapoarte-cu-privire-la-controlul-finantarii-partidelor-politice-sisau-concurenti-15317.html

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!