ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Lucia Țurcanu își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

08:07 | 27.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Criticul literar Lucia Țurcanu, redactor de carte, doctor în filologie, conferențiar universitar, deținătoare a mai multor premii literare, își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 27 ianuarie 1974 în satul Gvozdova, raionul Florești. Licențiată a Facultății de Filologie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (1998), și-a luat doctoratul în filologie la Academia de Științe a Moldovei (2005). A fost lector, apoi conferențiar în Catedra de literatură română și universală a universității din Bălți (1998-2008); redactor la  Editura ”Arc” din Chișinău (2009-2019), redactor-șef adjunct la revista „Sud-Est cultural” (2014-2019); director adjunct la Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu” (2020-2021). În 2008-2009 a fost bursieră a Guvernului Poloniei, cu o cercetare în domeniul marketingului editorial, la Universitatea din Varșovia.  În prezent, este cercetător științific la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” (România) și redactor asociat la ”Revista literară”.

A debutat editorial în anul 1999 cu o carte de critică literară, intitulată „Ultima epifanie”, dedicată optzeciștilor basarabeni, apărut în colecția de debuturi „Prima verba” de la Editura „Arc”. Au urmat volumele „Manierismul românesc. Manifestări și atitudini” și „Poezia BASA”. Publică articole de critică literară în reviste din R. Moldova și România: „Contrafort”, „Glose”, „Hyperion”, „Moldova”, „Poesis internațional”, „Revista literară”, „Sud-Est cultural”, „Vatra”.

A îngrijit mai multe antologii de poezie: Liviu Damian „Din rană crește ramul”; Ion Vatamanu „Contur de meditație; „Poezia manieristă românească”; Anatol Codru „Orga de piatră”; „Poeți basarabeni contemporani”; Liviu Deleanu „Dincolo de crudul mâine”; „Caligrafii. O antologie a poeziei șaptezeciste din Basarabia”; „Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie”; Mihail Ion Ciubotaru „Temerea de obișnuință”; Dumitru Matcovschi „Evantai”; Andrei Ciurunga „Nici un cerc nu se-nchide”.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova (2000). Deține Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul „Ultima epifanie” (1999), Premiul Salonului de carte de la Chișinău (2000), Premiul „Om de cuvânt” al Editurii „Cartier” (2015), Premiul de excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2016). A fost bursieră a Fundației Soros Moldova, câștigând Bursa pentru tineri creatori (2003).

img24000552

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!