ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Progresele obținute în implementarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova, evaluate la Chișinău

10:34 | 27.01.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Nivelul de implementare și stadiul actual al proiectelor din cadrul Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost discutat la Chișinău de către oficialii autorităților naționale beneficiare și reprezentanți ai Consiliului Europei, transmite MOLDPRES. 

Evenimentul, care a avut drept scop evaluarea progreselor înregistrate până în prezent în implementarea Planului de acțiuni, a fost moderat de directorul de Coordonare de Programe al Consiliului Europei, Claus Neukirch, și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Vladimir Cuc.

Claus Neukirch a declarat că sprijinirea Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme democratice rămâne o prioritate pentru Consiliul Europei, în special în procesul de aderare la Uniunea Europeană. „Vom continua să susținem Republica Moldova prin intermediul actualului Plan de acțiuni 2021-2024, dar și pe viitor", a adăugat oficialul. 

„Cred că suntem conștienți cu toții de importanța Planului de acțiuni pentru instituțiile naționale de orice nivel, proiectele căruia sunt racordate plenar cu obiectivele Republicii Moldova, inclusiv a celor de integrare europeană. Sprijinul oferit țării noastre este cu atât mai valoros în contextul provocărilor pe care le confruntăm, al crizelor regionale și mondiale, dar și al consecințelor războiului din țara vecină, Ucraina”, a spus secretarul de stat al MAEIE, Vladimir Cuc.

În cadrul evenimentului, instituțiile beneficiare din Republica Moldova au făcut prezentări tematice pe domeniile de competență, fiind evocat impactul direct al proiectelor asupra proceselor de reformă, progresele atinse, dificultățile întâmpinate în procesul de implementare, precum și prioritățile de viitor. 

Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021 – 2024 include 17 domenii de intervenție, cu un buget total de aproximativ 24 milioane de euro. Acesta este un instrument de programare strategică menit să alinieze în continuare legislația, instituțiile și practicile naționale ale Republicii Moldova la standardele europene în ceea ce privește drepturile omului, statul de drept și democrația.  

img24000563

img24000563

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!