ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tineri de pe ambele maluri al Nistrului dezvoltă instrumente de combatere a dezinformării

10:36 | 27.01.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Cincizeci de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului participă, în perioada 26-27 ianuarie, la Hackathonul „Nistru TruthBridge”, unde pasionații de IT și comunicare vor dezvolta instrumente digitale de prevenire și combatere a dezinformării și a discursului instigator la ură, transmite MOLDPRES. 

Evenimentul se desfășoară cu susținerea proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale în Moldova”, finanțat de Fondul ONU pentru Consolidarea Păcii, implementat de câteva entităţi ale Naţiunilor Unite (OHCHR, PNUD și UN Women). 

„Sunt entuziasmată că acest eveniment a adunat oameni din diferite domenii ale vieții de pe cele două maluri ale râului Nistru, creându-le spațiu pentru a explora modalități în care tehnologia ne poate ajuta să înțelegem mai bine diversele fluxuri de informații, uneori contradictorii. Verificarea faptelor bazată pe dovezi este piatra de temelie a generării și raportării conținutului media obiectiv și de calitate. Sunt convinsă că soluțiile propuse de echipe vor avea potențialul de a ne ajuta pe toți să navigăm mai bine prin conținutul generat online și să contribuie la promovarea toleranței, pluralismului și coeziunii în cadrul comunităților, precum și între acestea”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În cadrul Hackathonului „Nistru TruthBridge” tinerii vor lucra, testa și experimenta, transformând conceptele sale de soluții inovative în prototipuri funcționale, asistați de mentori din Republica Moldova, România și Georgia, profesioniști în domeniul vizualizării datelor din mediul online, experți media și analiști în domeniul prevenirii și combaterii dezinformării, specialiști în IT și dezvoltare aplicații etc.

Cele mai inovatoare trei prototipuri vor fi susținute financiar pentru a fi puse în practică. Vor fi acordate granturi în valoare de circa 5500 de dolari SUA fiecare, bani care vor fi debursați în două tranșe: jumătate de sumă la început de proiect, a doua – după dezvoltarea soluției. Echipele câștigătoare vor fi consultate și ghidate de Transparency International-Moldova și PNUD. De proiectele finale vor beneficia atât utilizatorii rețelelor sociale, cât și jurnaliștii, rețelele de fact-checking etc.

img24000564

img24000564

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!