ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei cazuri de rujeolă au fost confirmate anul trecut, anunță ANSP

12:21 | 29.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. În anul 2023 au fost confirmate trei cazuri de rujeolă, după ce doi ani nu s-a înregistrat niciun caz. În anul curent a fost confirmat un caz de rujeolă, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/, citată de MOLDPRES.

Potrivit ANSP, de la începutul anului curent, în țară a fost confirmat un caz de rujeolă la un copil din raionul Orhei, iar alte trei cazuri erau suspecte. Astfel, în rezultatul analizelor efectuate în laboratorul ANSP, nu s-a confirmat prezența infecției cu virusul rujeolei în cele trei cazuri suspecte, din raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în regiunea europeană, aceasta s-a accelerat, în mare parte, din cauza scăderii gradului de vaccinare în perioada anilor 2020-2022.

Specialiștii previn că în cazul în care nu se va menține o rată foarte ridicată de vaccinare a copiilor (cel puțin 95%) la nivelul tuturor comunităților, țările care au reușit să elimine rujeola riscă în continuare să se confrunte cu izbucniri cauzate de importul virusului rujeolei din alte țări.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii. Tratament specific pentru rujeolă nu există.

img24000591

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!