ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

13:50 | 29.01.2024 Categorie: Comunicate

Aplicabilitatea mecanismului de finanțare “Facilitatea Globală de Finanțare Concesională” discutată la Ministerul Finanțelor

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor a organizat o sesiune de discuție cu privire la aplicabilitatea Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC) în Republica Moldova. Evenimentul a fost prezidat de către secretarul de stat al ministerului, Ion Gumene, și a reunit reprezentanți din cadrul ministerelor vizate de mecanismul respectiv, precum și ai partenerilor de dezvoltare, precum Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, Ambasada Germaniei, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Agențiile ONU - în calitate de parteneri internațională vizați nemijlocit în acest proces.

Facilitatea Globală de Finanțare Concesională (FGFC), creată pentru a oferi finanțare în condiții preferențiale țărilor care găzduiesc un număr mare de refugiați, utilizează contribuțiile țărilor donatoare în formă de grant pentru a co-finanța și, astfel, pentru a reduce costurile împrumuturilor acordate de instituțiile financiare internaționale pentru proiecte de dezvoltare cu condiția că acestea includ intervenții pentru integrarea social-economică a refugiaților în țara gazdă.

În contextul acestui dialog, Ion Gumene, secretar de stat al Ministerului Finanțelor, a subliniat importanța colaborării strânse dintre toate părțile participante în acest instrument de finanțare și a evidențiat care a fost suportul de care a beneficiat Republica Moldova, în special susținerea acordată în elaborarea și implementarea politicilor în ceea ce privește integrarea refugiaților prin garantarea dreptului la muncă, dar și accesul la educație și la sănătate.

La rândul lor, reprezentanții Băncii Mondiale au comunicat despre pașii ulteriori, pe care îi va parcurge Republica Moldova cu suportul FGFC, cea din urmă urmând să faciliteze dialogul și coordonarea dintre părțile interesate în cadrul FGFC, să definitiveze cerințele de finanțare bazate pe prioritățile naționale, dar și să reprezinte  reaprovizionarea cu fonduri de sprijin.

La fel ca mulți alți parteneri de dezvoltare, Banca Mondială a răspuns rapid criza refugiaților, oferind sprijin bugetar Guvernului Republicii Moldova, inclusiv o finanțare nerambursabilă de la Facilitatea Globală de Finanțare Concesională. Aceste fonduri au ajutat la sprijinirea refugiaților și gospodăriilor casnice, precum și la consolidarea rezilienței la viitoarele șocuri. 

În anul 2024, copreședinția Facilității Globale de Finanțare Concesională, alături de Olanda, este realizată de Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!