ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Națională a lansat un album cu artistul plastic Ion Moraru și cu doctorul în filosofie Tamara Moraru

15:33 | 29.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. În cadrul proiectului național ”Arhiva de voci: Interviuri cu personalități din domeniul culturii”,  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” au lansat un album intitulat ”Tamara și Ion Moraru. Culorile dorului de țară”, informează MOLDPRES.

Acesta este cel de-al 34-lea album realizat de către Biblioteca Națională, primul fiind cu maestrul Ion Dascăl, dirijorul Orchestrei de muzică populară ”Mugurel”. Potrivit coordonatoarei proiectului Marianei Cocieru, acesta are drept scop să valorifice creația personalităților din domeniul culturii: scriitori, compozitori,  dirijori, interpreți, coregrafi, bibliotecari, artiști plastici etc. Printre cei intervievați au fost: acad. Mihai Cimpoi, pictorul Ion Dagi, compozitorul Eugen Mamot, dirijorul Sergiu Ciuhrii,  folcloristul Tudor Colac, interpreții Nicolae Gribincea, Maria Iliuț, Veta Ghimpu-Munteanu ș.a.

Ion Moraru s-a născut la 22 aprilie 1950 în satul Dângeni, raionul Ocnița. În 1977 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1985 – Institutul Poligrafic din Moscova. Începând cu anul 1977 participă la numeroase  expoziții  din țară și în străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, membru al AIAP UNESCO (Paris), Maestru în Arte, membru al Asociației Acuareliștilor din New York, SUA. Deține Medalia de Argint pentru inovație în tehnica acuarelei și Diploma de Onoare, oferite de Academia de Arte din Bruxelles, Belgia. A ilustrat peste 50 de cărți pentru copii și adulți.

Tamara Ciuhrii-Moraru, s-a născut la 22 martie 1958 în satul Gordinești, raionul Edineț, într-o familie de intelectuali. A absolvit Facultatea Teatrală a Institutului de Arte din Chișinău în 1978. Doctorandă la Catedra de Filosofie a Institutului de Cultură din Moscova (1981-1983), apoi doctorandă la Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (1992-1996). Este doctor în filosofie.

Proiectul național ”Arhiva de voci” a fost lansat în 2015, la inițiativa regretatului director al Bibliotecii Naționale, Alexe Rău.

img24000599

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!