ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA anunță despre noi cazuri de gripă aviară

15:53 | 29.01.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi situația epizootică din Republica Moldova și din regiune, pentru ultima săptămână, care arată mai multe focare de gripă aviară, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, în perioada 19 ianuarie – 26 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate cinci focare de gripa aviară (un focar în raionul Edineț, satul Târnova, două focare în raionul Glodeni, comuna Danu, și două focare în raionul Rezina, satele Mateuți și Păpăuți).

„Tot în această perioadă, a fost înregistrat un focar de rabie la pisică în raionul Florești, oraşul Ghindești. Cadavrul animalului afectat a fost nimicit, conform procedurilor și au fost întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală”, explică ANSA.

„A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operaţional pentru controlul influenței aviare. Ca rezultat, a fost instituită zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km”, indică sursa citată.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări şi animale să le țină în interiorul curților, iar la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar. 

img24000602

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!