ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Colecția „Moștenire” a Editurii ”Știința” la 100 de titluri de carte

15:28 | 02.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Cu ediția Leonid Dimov,  colecția „Moștenire” a Editurii „Știința” a ajuns la 100 de titluri de carte, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Editurii ”Știința”, Gheorghe Prini a menționat că este o performanță remarcabilă pentru o colecție de bibliotecă, inițiată și îngrijită de neobositul cercetător, om al cărții și editor de vocație, Mihai Papuc, coordonatorul colecției. 

„După 33 de ani de la inaugurare, colecția de carte „Moştenire” a Editurii ”Ştiinţa” a ajuns la volumul cu numărul 100. Este un fericit prilej de bucurie, atât pentru editori, cei care au gândit şi i-au dat viaţă acestui proiect editorial, cât şi pentru cititori, care ani la rând au aşteptat aceste cărţi în bibliotecile publice, dar şi, bineînțeles, în cele personale. Mai mult, bucuria este triplă, dat fiind faptul că volumul cu numărul 100 este dedicat scrierilor poetice și culturale ale unui important scriitor al literaturii contemporane româneşti, Leonid Dimov, poetul care provine din spațiul basarabean, fiind născut la Ismail, și chiar cvadruplă, având în vedere că Editura a rotunjit recent 65 de ani de la fondare. Este un cadou frumos și binemeritat pentru colectivul Editurii „Știința””, a remarcat Gheorghe Prinii

Potrivit sursei citate, Colecţia „Moștenire” a fost inaugurată în anul 1991. Primul titlu din colecţie - „Folclor şi tradiţii populare” (ediţie în două volume, reeditată apoi, într-un singur volum), aparţine folcloristului şi etnologului Petre V. Ştefănucă.

Colecţia reuneşte mari scriitori clasici români într-o aleasă şi comprehensivă selecţie, începând cu vechii cronicari, trecând la secolul luminilor, la paşoptiști, la epoca marilor clasici şi până în zilele noastre:  Ioan Neculce, Dimitrie  Cantemir, Ion Eliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu,  Alecu Donici, Constantin Stamati, Alecu Russo, Constantin Negruzzi,  Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu,  Alexandru Vlahuţă, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexei Mateevici, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu ș.a. O mențiune aparte la acest ceas aniversar merită seria de Scrieri Bogdan Petriceicu Hasdeu, programată inițial în 16 volume,  dar care, în aceste zile a ajuns la volumul 21, precum și seria de Opere Dimitrie Cantemir, care se încheie la moment cu volumul 6.

În ultimii ani am acordat o atenție deosebită valorificării operei unor nume de scriitori proveniți din spațiul basarabean, care, în virtutea faptului că erau scriitori „români basarabeni”, au fost interziși de autoritățile comuniste de pe ambele maluri ale Prutului. Prin editarea lor, în colecția „Moștenire”, azi, ei revin acasă: protejați și solicitați, în biblioteca publică sau personală. Astfel, au văzut lumina tiparului scrierile lui Gheorghe V. Madan (ediție în 2 volume), Ion Buzdugan (ediție în 2 volume), Dumitru Moruzi (ediție în 2 volume), Dimitrie Iov (ediție în 2 volume), Leon Donici (ediție în 2 volume), Andrei Ciurunga, Anatol Baconsky (ediție în 2 volume), Cezar Baltag și recenta apariție, prilejuită momentului aniversar – 100 de volume – Leonid Dimov (ediție în 2 volume). Până la acest moment, colecția cuprinde scrierile a 47 de scriitori. Obiectivul următor este să obținem performanța editării în colecție a cel puțin o 100 de scriitori”, a mai spus Gheorghe Prini

La selectarea şi pregătirea ediţiilor din colecția „Moștenire” au fost antrenaţi  cercetători din domeniul academic şi editorial din întreg spaţiul românesc: acad. Virgil Cândea, acad. Andrei Eşanu, acad. Grigore Brâncuş, acad. Constantin Ciopraga, George Gană, Valeriu Râpeanu, Liviu Leonte, Mircea Anghelescu, Cornel Simionescu, Niculae Gheran, Ionel Oprişan, Stancu Ilin; Teodor Vârgolici, Mircea Păcurariu, Nicolae Mecu, Stela Toma, Emilia Milicescu, Constantin Mohanu, Paul Mihail, Iordan Datcu, Vasile Ciocanu, Ana-Maria Brezuleanu, Ioan Pop, Ion Bogdan Lefter,  Eugen Lungu, Bogdan Crețu, Victor Durnea ş.a.

img24000750

img24000750

img24000750

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!