ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Mihail Dolgan ar fi împlinit 85 de ani

07:59 | 05.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. Academicianul Mihail Dolgan, critic literar, doctor habilitat în filologie, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, Departamentul Lingvistică Română și Știință Literară al Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, organizează conferința științifică „Academicianul Mihail Dolgan, în universul criticii literare”, la 85 ani de la nașterea marelui cercetător și critic literar. Evenimentul va avea lor astăzi, 5 februarie, ora 11.30, la Universitatea de Stat din Moldova, bloc 3, aula 434 – „Eugen Coșeriu” (str. Mihail Kogălniceanu 65) și va reuni cercetători, scriitori, diplomați și literați din România, Italia, Germania și Republica Moldova.

Printre participanți se numără: Adriana Cazacu, secretar de stat – Ministerul Educației și Cercetării; Monica Babuc, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Igor Șarov, rectorul USM; acad. Ion Hadârcă; acad. Gheorghe Duca; Raban Rihter, secretar 2 la Ambasada Germaniei în Republica Moldova;  lect. univ. Olga Irimciuc, Universitatea din Como, Italia (online); dr. Ancuța Gorban Cojocariu, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, România (online); Gabriela Cazac, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, România (online); dr. hab. Ana Bantoș, scriitor și critic literar; Mariana Onceanu-Hadârcă, scenarist ș.a. Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Victoria Fonari.

Mihail Dolgan s-a născut pe 5 februarie 1939, în satul Rediul Mare, comuna Dondușeni, din județul Soroca (azi raionul Dondușeni. A fost unul dintre cei mai cunoscuți și prolifici critici literari din Republica Moldova. A condus timp de 14 ani Catedra de Literatură Română și Teorie Literară a Universității de Stat din Chișinău (1995-2011), a fost coordonator al studiilor de doctorat și doctor habilitat. Face parte din pleiada de aur a criticii de specialitate din Republica Moldova, alături de Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Nicolae Bilețchi sau Eliza Botezatu.   

Este autorul a 50 de monografii, culegeri de articole, exegeze colective, manuale şcolare, materiale metodico-didactice, lucrări ştiinţifico-populare, antologii, dicţionare şi peste 900 de studii şi articole de specialitate.

S-a stins din viață la 2 mai 2013.

img24000766

img24000766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!