ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Poliției de Frontieră

08:30 | 05.02.2024 Categorie: Comunicate

Situația la frontieră, bilanțul săptămânii (29 ianuarie - 4 februarie 2024)

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. La ”frontiera verde" și în punctele de trecere, polițiștii de frontieră au notificat 252 de evenimente cu documentarea a 272 de persoane, care au încălcat legislația frontalieră și migrațională a Republicii Moldova, după cum urmează:

- 76 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere a frontierei;

- 68 de persoane au încălcat frontiera de stat sau au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

- 113 contravenții privind încălcarea regulilor de circulație rutieră, de transporturi;

- șapte cazuri de trafic ilicit de bunuri;

- o intervenție transfrontalieră SMURD.

Activitatea de constatare și examinare a contravențiilor în cadrul subdiviziunilor Poliției de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 31 de procese verbale și 141 de chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 266 750 lei și încasarea amenzilor de 131 125 lei.

Au primit refuz de intrare în Republica Moldova 106 cetățeni străini, dar și 41 de mijloace de transport.

Au fost declanșate 259 de consemne, dintre care 12 consemne pe Interpol (persoane, documente, mașini) și 247 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 272 509 traversări, iar valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 73 462 traversări.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România - 53% din totalul de traversări, iar 31% din treceri frontaliere au fost semnalate în punctele de trecere situate la hotarul moldo-ucrainean și alte 16% din treceri ale frontierei aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost: PTF Leușeni, PTF Aeroportul Internațional Chișinău, PTF Sculeni, PTF Giurgiulești-Galați și PTF Otaci.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), pe parcursul săptămânii trecute au înregistrat circa 650 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat și condițiile de traversare a graniței.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!