ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul român al Economiei: Ne propunem să rămânem principalul partener comercial al Republicii Moldova

18:07 | 05.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova. Am constatat că ar trebui să lucrăm mai mult asupra diversificării portofoliului de produse care sunt comercializate între cele două state. Declarațiile au fost făcute astăzi la Chișinău de către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ștefan-Radu Oprea, care a susținut o conferință de presă împreună cu vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

„Lucrurile sunt într-o direcție foarte bună. Efortul de a investi peste 400 milioane de euro în economia Republicii Moldova a oferit cetățenilor moldoveni peste 10 mii locuri de muncă. Trebuie să depunem un efort comun de a convinge cât mai mulți investitori străini să vină cu investiții în această zonă. Am discutat astăzi și despre barierele care mai există în calea comerțului dintre cele două țări, ce am făcut și ce mai avem de realizat pentru a reuși să gestionăm provocările, astfel încât investitorii străini care vor veni în Moldova să poată avea un mediu favorabil pentru afaceri și investiții”, a declarat oficialul de la București.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a afirmat că România se clasează astăzi pe primul loc printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total al țării noastre. Oficialul a adăugat că prezența omologului său român la Chișinău este încă o dovadă a relațiilor strânse și a parteneriatului strategic dintre R. Moldova și România. „România este și va fi un susținător ferm al Republicii Moldova, inclusiv în parcursul nostru ireversibil european. Alături de România, R. Moldova merită și va deveni parte a familiei europene”, a spus vicepremierul Dumitru Alaiba.

Conform datelor statistice, România ocupă primul loc printre principalii investitori ai Republicii Moldova, cu un număr de 1600 de întreprinderi înregistrate și investiții în capitalul social care au atins suma de aproximativ 6,74 miliarde de lei (333 mln de euro). 

img24000800

img24000800

img24000800

img24000800

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!