ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a avut o întrevedere cu coraportorii APCE

09:22 | 06.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, aflați într-o vizită de documentare în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Principalul subiect abordat a fost situația actuală din justiție, șeful legislativului declarând că țara noastră este în plin proces de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor, dar și de evaluare a candidaților la funcția de procuror general. „Este un proces anevoios, care necesită timp, dar suntem determinați să-l ducem până la capăt. Reforma justiției și curățarea sistemului judecătoresc de corupți reprezintă a fi în continuare prioritatea zero a legislativului”, a subliniat Igor Grosu. Potrivit speakerului, în sesiunea parlamentară curentă vor fi examinate și aprobate Codul de conduită și etica deputatului în Parlament și Codul privind regulile și procedurile parlamentare, prin care se va stabili clar că traseismul politic nu este permis.

Oficialii s-au mai referit în discuțiile lor la lupta cu dezinformarea și cât de important este să întărim capacitățile statului pentru a deveni mai rezilienți. Totodată, au făcut un schimb de opinii privind acțiunile autorităților de la Chișinău în procesul de integrare europeană. „Împreună cu noua ministră pe integrare europeană, cu colegii din Comisia politică externă și integrare europeană și cu cele 35 de Grupuri de lucru sectoriale vom lucra cot la cot pentru a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană și promovarea proiectelor de lege pentru armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene”, a spus președintele Parlamentului.

Coraportorii APCE au mai avut discuții separate cu deputații din majoritatea parlamentară și din opoziție, precum și cu delegația Parlamentului Republicii Moldova la APCE.

img24000812

img24000812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!