ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernatoarea BNM: Relația dintre bănci și mediul de afaceri trebuie să fie mai dinamică

09:26 | 06.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Relația dintre bănci și mediul de afaceri trebuie să fie mai dinamică. Declarația a fost făcută ieri de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, la Forumul de afaceri moldo-român, organizat la Chișinău de Camerele de Comerț Americane (AmCham) din cele două țări, transmite MOLDPRES. 

„Am început un dialog atât cu mediul de afaceri, cât și cu băncile, ca să înțelegem ce putem face noi, la BNM, astfel încât această relație dintre bănci și companii să fie mai dinamică. Așa cum am mai spus: tangoul se dansează în doi. Trebuie să ne uităm la ambele părți și la companii, și la bănci”, a subliniat guvernatoarea băncii centrale.

Potrivit ei, băncile și companiile trebuie să se uite una în direcția celeilalte, dar cu prioritate pe asigurarea stabilității financiare. „Intermedierea financiară este foarte scăzută în Moldova. Creditul neguvernamental este de circa 20% din PIB, în timp ce la nivelul UE, creditul neguvernamental este de aproape 90%, pe medie. Asta înseamnă că miliarde de euro nu ajung în economia națională”, a precizat Anca Dragu.

La forum au participat reprezentanți din sectoarele public, privat și asociativ de afaceri, comunitatea locală de afaceri, parteneri de dezvoltare, mediul academic.

img24000813

img24000813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!