ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor Cineaștilor 2024 și-a desemnat câștigătorii

11:31 | 06.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. La Palatul Republicii a avut loc ieri Gala Premiilor Cineaștilor 2024.  Premiul pentru cel mai bun lung metraj a fost obținut de filmul ”Carbon”, regizor – Ion Borș, informează MOLDPRES.

Potrivit juriului, pelicula „Carbon” a fost lider de vânzări în cinematografe. Comedia dramatică prezintă R. Moldova anului 1992, în perioada războiului de pe Nistru. Dima, un tractorist care vrea să-și ceară iubita în căsătorie, decide să se înroleze în armată pentru a participa la război și a primi un apartament de la stat. Prietenul său Vasea cade de acord să-l ducă pe front. Pe drum însă găsesc un cadavru carbonizat și pornesc într-o călătorie absurdă pentru a-i descoperi identitatea.

Cu această ocazie, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că este o victorie binemeritată, „Carbon” făcând, chiar de la premiera sa, o ruptură calitativă în filmul moldovenesc de astăzi. ”Prin povestea originală și personajele inedite, prin sinceritatea cu care ne-a adus pe ecran o realitate ce mai marchează destinul țării noastre, și prin curajul pe care l-a transmis altor cineaști, arătându-le că se poate! Răsplata a fost pe potrivă - săli de cinema pline până la refuz, așa cum n-am mai văzut de decenii în Moldova, și recunoștința nemărginită a publicului”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Premiul ”Cel mai bun regizor” a fost adjudecat de către Ion Borș (Carbon), iar premiul pentru cel mai bun scenariu – de către Mariana Starciuc pentru același film. Premiul pentru cel mai bun rol feminin l-a luat Tincuța Josan (pelicula ”Tunete”) și premiul pentru cel mai bun rol masculin – Anatol Mârzenco (”Tunete”). Cel mai bun film documentar a fost desemnat ”Republica Libertății. Eseu” în regia lui Vadim Tristan Belocur,  un documentar satiric și dramatic despre propagandă și despre realitățile locuitorilor din regiunea transnistreană, iar Cel mai bun film scurtmetraj – ”Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță. Filmul spune povestea lui Dorin, un tânăr din provincie, care se angajează, contra unei sume de bani, să susțină un examen de licență în locul altui student. Prins în caruselul unor relații sociale și umane deformate, Dorin are o noapte la dispoziție pentru a-și asuma identitatea celuilalt.

Premiul ”Cel mai bun serial” i-a revenit filmului ”Oameni Gospodari”. Pelicula, în regia lui Mircea Bobînă, este un serial de comedie, cu personaje tipice și istorii autentice. Dima Ițîc a muncit trei luni pe un șantier de construcții, în Israel, ca să câștige bani pentru nunta fiicei sale, care urmează să se mărite cu fiul primarului. Din cauza pandemiei, rămâne, însă, blocat într-un sanatoriu din Israel, de unde trebuie să-și salveze căsnicia și să mediteze asupra comportamentului său.

Premiul ”Cea mai bună imagine” l-a luat filmul ”Tunete” (Nicu Drăgan, Ioane Bobeica), premiul Cel mai bun montaj – ”Carbon” (Sergiu Barajin), Cea mai bună muzică originală – ”Varvara ”(Pavel Malîșev), Cea mai bună coloană sonoră – ”Carbon” (Roman Bordei),  premiul pentru performanță remarcabilă în producție cinematografică (Sergiu Cumatrenco), Cele mai bune costume – ”Carbon” (Lilia Ixari) și Cea mai bună scenografie – ”Varvara” (Gabriela Răbuș).

img24000822

img24000822

img24000822

img24000822

img24000822

img24000822

img24000822

img24000822

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!