ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Date din situațiile financiare ale companiilor din Republica Moldova vor fi accesibile pe o platformă online

12:16 | 06.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Date din situațiile financiare ale companiilor din Republica Moldova vor fi accesibile pe o platformă online - depozitar.statistica.md. Noul sistem informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare” este deja funcțional și poate fi accesat gratuit de orice persoană interesată, transmite MOLDPRES.

Depozitarul public al situațiilor financiare reprezentă o soluție informatică interconectată cu toate sursele de date relevante externe, care furnizează în regim automat datele aferente situațiilor financiare raportate de unitățile de drept din Republica Moldova în vederea verificării, validării și stocării acestora. 

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat astăzi la evenimentul de lansare a depozitarului că noul instrument permite accesul public la datele financiare ale companiilor, aduce mai multă transparență, simplifică publicarea datelor și contribuie la modernizarea sistemului de raportare din Republica Moldova. „Oricine va putea avea acces simplu și ușor la rezultatele financiare ale companiilor, inclusiv la raportul conducerii, rapoartele de audit, note explicative și alte documente. Asta înseamnă o transparență a relațiilor comerciale. Accesul va fi liber și gratuit pentru public. Acest instrument nou va contribui la o mai mare încredere între parteneri, investitori și public”, a afirmat Dumitru Alaiba.

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a menționat că lansarea depozitarului este un pas important în ceea ce privește consolidarea tuturor tipurilor de rapoarte financiare într-un singur punct, oferind ocazia ca toate părțile interesate să acceseze aceste date pe o platformă unică.

Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a specificat că platforma oferă posibilitatea de a accesa informații diverse care până acum nu erau disponibile într-un singur loc. Potrivit sursei citate, până în prezent, BNS oferea posibilitatea de a accesa unele date ale agenților economici, dar nu era posibil de a vizualiza rapoartele conducerii și rapoartele de audit. 

Managerul de țară al Corporației Financiare Internaționale, Galina Cicanci, a spus că noul sistem informațional este o aliniere la bunele practice ale UE și este un pas înainte în tot ceea ce înseamnă digitalizare și transparență. „Accesul la informațiile care sunt expuse în depozitar vor eficientiza relațiile economice, dar și lucrul unor instituții publice care folosesc la greu datele din rapoartele financiare ale entităților”, a conchis Galina Cicanci.

Depozitarul public al situațiilor financiare a fost dezvoltat și implementat cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale și Guvernului Suediei. 

img24000823

img24000823

img24000823

img24000823

img24000823

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!