ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijoarea Ilona Stepan își sărbătorește ziua de naștere

12:21 | 06.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Cunoscuta dirijoare Ilona Stepan, director artistic și prim-dirijor al Capelei Corale Academice ”Doina” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Artistă a Poporului, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, omagiata a fost felicitată de către Ministerul Culturii și Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. ”Cu cele mai calde și sincere urări de bine, venim astăzi, la ceas aniversar, către Ilona Stepan, director-artistic și prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina". Clipe minunate, stimată Doamnă! Voci superbe și ușor de dirijat această cea mai aproape de Dumnezeu artă corală!  La mulți ani, Ilona Stepan!”, se spune în mesajul Ministerului Culturii. ”Astăzi vă adresăm sincere felicitări cu ocazia zilei Dvs. de naștere. Să aveţi parte de multă sănătate, fericire, succese şi noi realizări în plan profesional, creativitate și multă inspirație. La mulți ani!”, se menționează în mesajul adresat omagiatei de către Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”.

Ilona Stepan s-a născut în anul 1964. Și-a făcut studiile la Şcoala specială de muzică „Eugen Coca", apoi la Academia de Muzică „G. Musicescu" din Chişinău, la specialitatea Dirijat Coral, susţinând diploma cu menţiune. Ulterior și-a desăvârşit măiestria dirijorală (studii post-universitare) la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, România. În anii 1987-1990 este conducător al colectivului de copii în ansamblul „Speranţa", cu care participă la diferite concerte şi festivaluri, obţinând numeroase diplome şi menţiuni. Din 1991 până în prezent activează la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, la catedra - Dirijare, iar din 1997 deţine funcţia de şef de catedră şi conducător artistic al corului catedrei. În 1999 a înfiinţat şi a coordonat formaţia „UniVox" (Vocal Band), fiind totodată şi liderul acestei formaţiuni corale cu care a participat la diferite festivaluri de jazz, atât naţionale, cât şi internaţionale. Din martie 2002 Ilona Stepan devine dirijorul Corului „Union Fenosa" (actualmente Corul Național de Cameră).

Este invitată permanent la importante concursuri internaţionale în calitate de membru al juriului. În anul 2000, Ilona Stepan obţine bursa de Excelenţă a fundaţiei „Soros". Este laureată a mai multor concursuri şi festivaluri internaţionale, iar la două dintre ele obţine premiul special pentru cel mai bun dirijor: Concursul Internaţional de Muzică Corală „Europe it's a Songs", Barcelona, Spania 2002; Concursul Internaţional Coral de Interpretare a Muzicii Romantice, Vlajovo-Brezy, Cehia, 2003. 

În prezent duce o vastă şi fructuoasă activitate artistică, având numeroase evoluări în concerte, concursuri, festivaluri internaţionale de interpretare corală şi posedând un bogat repertoriu din palmaresul muzicii corale. Din februarie 2013, Ilona Stepan este director artistic şi prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina".

În 2020, prin decret prezidenţial a fost desemnată cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – Artist al Poporului. Este și deținătoare a Premiului Național. În 2021, colectivului i se acordă Premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii pentru anul 2020.

img24000824

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!