ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisar european pentru Transporturi: UE deschide cu R. Moldova Dialogul la nivel înalt în domeniul transporturilor

14:40 | 06.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Pe 19 februarie, la Bruxelles va avea loc prima întrunire în cadrul Dialogului la Nivel Înalt între Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul transporturilor, lansat astăzi la Strasbourg. Anunțul a fost făcut de Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, care a susținut o conferință de presă împreună cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, transmite MOLDPRES.

„Astăzi, UE deschide cu Republica Moldova un dialog la nivel înalt în domeniul transporturilor. Este un nou capitol în cooperarea Uniunii Europene cu Moldova în domeniul transporturilor și este unul important pentru parcursul european al Moldovei, dar și pentru conectivitatea Uniunii, în general, în partea de Est. Mă simt onorată că am ajuns în această etapă în care putem să aducem Republica Moldova mai aproape de România și Uniunea Europeană prin infrastructura de transport”, a declarat Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.  

Oficialul a punctat că dialogul va fi axat pe identificarea priorităților și posibilităților de finanțare, fiind în același timp și un instrument complementar formatelor de lucru care privesc procesul de negociere pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Prima rundă de discuții în cadrul acestui format va avea loc pe 19 februarie, la Bruxelles și va fi axată pe toate modurile de transport și chestiuni cum sunt siguranța, digitalizarea și sustenabilitatea. „Vom discuta despre rolul Moldovei în culoarele solidarității care sunt importante pentru Ucraina, pentru Moldova, menținând fluxul de mărfuri care intră și ies din Uniunea Europeană”, a specificat Comisarul european pentru Transporturi.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a specificat că lansarea dialogului la nivel înalt dintre Republica Moldova și UE în domeniul transporturilor este o confirmare a excelentei colaborări dintre țara noastră și UE în acest sector. „Evenimentul de azi confirmă încă odată că Republica Moldova se mișcă cu pași fermi spre UE, iar domeniul transporturilor este o prioritate. Republica Moldova nu este singură, simțim susținerea UE, iar asta ne face să fim mai încrezuți, mai siguri și mai optimiști”, a conchis ministrul. 

img24000832

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!