ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un program de promovare a valorilor europene prin lectură a inițiat Biblioteca Națională

15:27 | 06.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova va desfășura în lunile februarie-noiembrie ediția a 7-a a Programului Național LecturaCentral (PNLC), cu genericul „Promovarea valorilor europene prin lectură”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Vera Osoianu, directorul adjunct al instituției, a menționat că în anul 2024 vor fi desfășurate un șir de activități în vederea asigurării suportului metodologico-practic, formării abilităților și competențelor necesare ale bibliotecarilor, necesare pentru implicarea în realizarea obiectivelor specifice ediției a 7-a a Programului Național LecturaCentral. 

Potrivit sursei citate, programul se va axa pe organizarea activităților educaționale și culturale de informare a membrilor comunității despre valorile și principiile Uniunii Europene în colaborare cu specialiști din diverse domenii, dar și cu implicarea personalului de specialitate din bibliotecile SNB; organizarea conferințelor metodologice în patru zone ale Republicii Moldova; elaborarea unei publicații metodologice în vederea implementării ediției a 7-a a Programului Național LecturaCentral-2024.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în calitatea sa de Centru Biblioteconomic Național, în colaborare cu Sistemul Național de Biblioteci, va coordona și organiza activități care țin nemijlocit de implicarea utilizatorilor: promovarea patrimoniului literar național, ca parte a patrimoniului european,  în  cadrul Campaniei „20 de scriitori și cercetători / 20 de întâlniri”; organizarea  a 6 lecții publice, cu implicarea experților din diverse domenii, axate pe cunoașterea valorilor europene; Campania  „Septembrie – nici o zi fără lectură” dedicată cunoașterii și promovării valorilor europene prin lectură; organizarea Concursurilor Naționale în cadrul ediției a 7-a a PNLC-2024, privind promovarea cărții și lecturii în biblioteci sub aspectul cunoașterii valorilor europene ș.a.

Totodată, va fi organizată o tabără de vară mobilă cu implicarea cititorilor activi, cu vârsta de 16-18 ani, în scopul atragerii tinerilor în promovarea valorilor europene prin activități de voluntariat; organizarea ediției a 6-a a Conferinței Internaționale „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”  (participanți: bibliotecari, scriitori, autori de publicații, editori, oameni de creație, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, cititori).

Programul Național LecturaCentral 2024 va fi lansat la 14 februarie cu prilejul celebrării Zilei Naționale a Lecturii, sărbătoare aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2022. În cadrul acestui eveniment va fi organizată conferința viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, scriitor, istoric, politolog, diplomat, cu genericul „Suntem ceea ce citim”, accentuând rolul lecturii în formarea personalității și dezvoltarea societății.   

Rezultatele evenimentelor vor fi reflectate în luna noiembrie, în cadrul festivității de totalizare a  Programului Național LecturaCentral, ediția a 7-a, 2024.

img24000840

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!