ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

08:58 | 07.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prin vot unanim să coboare cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la nivelul de 4,25 la sută, transmite MOLDPRES. 

Totodată, au fost diminuate cu 0,5 la sută ratele de dobândă la creditele overnight, până la nivelul de 6,25 la sută anual, iar la depozite overnight – până la nivelul de 2,25 la sută anual.

BNM a precizat că decizia a fost luată după ce, timp de trei luni consecutiv, inflația s-a menținut în jurul țintei de 5,0%. „Astfel, hotărârea BNM contribuie la consolidarea acestei performanțe, stimulând în continuare cererea agregată, momentan dezinflaționistă, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste”, a comunicat BNM.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a afirmat că tendințele anticipate privind evoluția inflației rămân valabile în mare parte. Potrivit prognozei, inflația medie anuală va fi în jur de 4,7 la sută anul curent și, respectiv, de 4,5 la sută în anul viitor.

„Riscurile și incertitudinile prognozei rămân înalte”, a spus Anca Dragu. Guvernatoarea a făcut referire la mediul extern, unde se conturează surse precum tensiunile în Orientul Mijlociu, durata blocării căilor de transport din Marea Roșie, războiul din Ucraina, șocurile temporare de ofertă și prețurile la produsele alimentare, momentul începerii relaxării măsurilor politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, precum și o eventuală configurare geopolitică după alegerile din 2024, care ar putea duce la schimbarea politicilor economice.

img24000846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!