ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Memorandumul de înțelegere privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică din R. Moldova și România

11:10 | 07.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două state, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare a Executivului.

Documentul a fost semnat la 11 decembrie 2023 și are drept scop crearea cadrului necesar unei cooperări în domeniul energiei între Chișinău și București, examinarea soluțiilor posibile și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung, precum și facilitarea schimbului de cunoștințe tehnice, abilități și expertiză.

Memorandumul stabilește realizarea unor acțiuni specifice legate de posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale, dar și examinarea posibilității extinderii, până la sfârșitul anului 2031, a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Totodată, documentul vizează realizarea proiectelor de importanță strategică, între care Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava - Bălți.

img24000854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!