ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul alocă alte 50 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale

15:28 | 07.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Guvernul a decis alocarea a 50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru a sprijini agricultorii care au suferit pierderi, în urma calamităților din vara anului 2023, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului.

Pentru a asigura o distribuție eficientă a ajutorului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a efectuat analize și calcule, în baza actelor de constatare a pagubelor furnizate de către direcțiile agricole raionale. Concluziile acestor analize indică faptul că cea mai afectată cultură a fost porumbul, în special în raioanele din jumătatea sudică a țării. Astfel, statul va aloca peste 45 de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult. Se estimează că aproximativ 390 de fermieri vor beneficia de acest ajutor. 

De asemenea, furtunile și grindina din perioada 25-27 iulie 2023 din nordul Republicii Moldova au avut un impact negativ asupra livezilor, afectând un număr semnificativ de producători agricoli, în special, în raionul Edineț. Pentru a sprijini recuperarea acestor pierderi, 7 agricultori vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

„Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per ha. Cererea de acordare a ajutorului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, vor fi depuse de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunea teritorială a Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea. 

Procesul de depunere a cererilor pentru solicitarea ajutorului va începe în aproximativ 20 de zile. „Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a spus Vladimir Bolea.

img24000872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!