ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Gioachino Rossini a fost montat la Opera Națională

17:15 | 07.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”a fost montat, după o perioadă de repaus de zeci de ani, opera comică în două acte „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, în regia lui Iulian Dumitraș, dirijor – Denis Ceausov, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul instituției, dirijorul Nicolae Dohotaru a menționat că spectacolul este montat în două distribuții, cu participarea unor soliști din România și Ucraina, iar la sfârșitul lui februarie teatrul va pleca cu acest spectacolul întru-un turneu în Olanda. ”În spectacol joacă foarte mulți tineri soliști, iar regizorul Iulian Dumitraș își face studiile la regia de operă din Cluj. Ne-am propus să oferim tinerilor șansa ca să readucă la viață acest spectacol, montat anterior de Eugen Platon”, a precizat Nicolae Dohotaru.

Potrivit sursei citate, ”Bărbierul din Sevilla”, creată de compozitorul italian Gioachino Rossini, este una dintre cele mai iubite și apreciate opere comice din repertoriul clasic. Cu o poveste plină de intrigă, umor și romantism, opera urmărește aventurile lui Figaro, un bărbier isteț și descurcăreț, care își folosește inteligența pentru a ajuta pe cei din jur să-și atingă scopurile, inclusiv pe tânărul Conte Almaviva, îndrăgostit de frumoasă Rosina. Cu așteptări amoroase, planuri complicate și personaje colorate, „Bărbierul din Sevilla” este o experiență muzicală și teatrală de neuitat.

”Această nouă producție aduce un suflu proaspăt asupra uneia dintre cele mai iubite opere din toate timpurile. Sub îndrumarea unui regizor remarcabil, Iulian Dumitraș, și sub bagheta unui dirijor cunoscut, Denis Ceausov, Maestru în Artă, această adaptare aduce o viziune contemporană și plină de inovație asupra clasicei opere. Cu decoruri și costume spectaculoase, precum și o distribuție de soliști și artiști talentați, producția promite să ofere o experiență captivantă și memorabilă pentru public”, a mai spus Nicolae Dohotaru.

Premiera spectacolului va avea loc pe 9 și 11 februarie în două distribuții. Astfel, pe 9 februarie vor juca pe scenă următorii interpreți: Contele de Almaviva – Daniel Șveț, Figaro – Veaceslav Timofti, Rosina – Alina Tkachiuk (Ucraina), Don Bartolo – Alexei Digore, Don Basilio – Todor Busnea (România), Berta – Marina Dobrescu, Fiorello – Andrei Caraman și Sergentul – Andrei Caraman. Pe 11 februarie, pe scenă vor evolua soliștii: Contele de Almaviva – Viktar Navitski, Figaro – Alexandru  Chiriac (România), Rosina – Alexandra Procopovici, Don Bartolo – Gheorghe Severin, Don Basilio – Viktor Shevchenko (Ucraina), Berta – Victoria Istratuc, Fiorello – Andrei Caraman și Sergentul – Andrei Caraman.

img24000875

img24000875

img24000875

img24000875

img24000875

img24000875

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!