ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Debirocratizare în sistemul educațional: mai multe rapoarte și registre de evidență în grădinițe au fost excluse

09:36 | 08.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a revizuit Nomenclatorul documentației și rapoartelor în educația timpurie. Astfel, au fost excluse nouă modele de rapoarte, trei planuri, cinci registre de evidență și zece mape/dosare/portofolii, care anterior trebuiau elaborate de managerii, educatorii și personalul nedidactic al grădinițelor. Acțiunea este parte a procesului de debirocratizare în sistemul educațional, transmite MOLDPRES.

Conform noilor modificări, fiecare instituție de învățământ va decide formatul de elaborare, completare și păstrare a documentației (format electronic, hârtie, mape/dosare/portofolii sau separat). Varianta electronică a documentelor, suporturilor didactico-metodice, materialelor/ fișelor/registrelor și rapoartelor se poate păstra în fișiere special organizate, la care să aibă acces orice angajat al instituției, responsabil pentru deținerea oricărui dosar vizat de nomenclator. 

În procesul de revizuire a Nomenclatorului au fost implicați directori de instituții de educație timpurie, metodiști, educatori și asistenți medicali. Subiectul a fost discutat la mai multe ședințe organizate de minister cu managerii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice și specialiștii responsabili pentru educația timpurie. Participanții la discuții au apreciat că noile prevederi simplifică și sistematizează lucrul personalului din grădinițe, oferindu-le posibilitatea să-și autoevalueze activitatea.

Revizuirea Nomenclatorului face parte din primul pachet de debirocratizare în sistemul educațional, lansat de MEC.

img24000884

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!