ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

10:11 | 08.02.2024 Categorie: Comunicate

Procesul de implementare a sistemului e-Dosar judiciar, în discuții la Ministerul Justiției

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a organizat discuții publice privind implementarea sistemului informațional e-Dosar judiciar. Evenimentul a avut loc cu scopul informării actorilor cheie din sistemul justiției privind situația actuală și în vederea identificării modalităților prin care aceștia ar putea contribui la avansarea procesului de implementare.

În debutul evenimentului, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că implementarea sistemelor informaționale judiciare este un obiectiv ce derivă din Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiție pentru anii 2022–2025, iar noile tehnologii facilitează comunicarea dintre instanțe şi părți, pot contribui la reducerea întârzierilor dar şi a costurilor suportate de justițiabili respectiv, la îmbunătățirea accesului la justiție.

Subiectele discutate în ședință au vizat funcționalitatea sistemului, capacitățile instituționale, particularitățile și interoperabilitatea cu alte susbsisteme. De asemenea, s-a menționat despre progresele, experiența acumulată de utilizatorii din instanțe, provocările actuale privind suportul tehnic precum și monitorizarea implementării. În prezent, e-Dosar judiciar este pilotat în opt instanțe, urmează extinderea pilotării în alte trei instanțe.

La eveniment a participat președintele CSM, Sergiu Caraman, magistrați, reprezentanți ai autorităților publice de specialitate, procurori, avocați, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, precum și experți din cadrul organizațiilor societății civile. În finalul discuțiilor participanții au recomandat accelerarea procesului de implementare a utilizării e-Dosar în toate instanțele deoarece e-Dosar este funcțional și prezintă o serie de beneficii pentru utilizatori. Ministerul Justiției prin intermediul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești mizează pe o abordare proactivă din partea tuturor actorilor implicați.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!