ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul german a cerut UE şi SUA să facă mai mult pentru a ajuta Kievul împotriva agresiunii ruse

14:11 | 08.02.2024 Categorie: Externe

Berlin, 8 feb. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Statelor Unite şi Uniunii Europene să "facă mai mult" pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva războiului de agresiune rus, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Şeful guvernului german a făcut aceste declaraţii înainte de a pleca spre Washington, unde urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele american Joe Biden.

"Trebuie să găsim o modalitate pentru a face mai mult împreună", le-a spus el jurnaliştilor pe aeroportul din Berlin, apreciind drept "insuficient" ajutorul decis până acum şi în condiţiile în care un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocat de câteva luni în Congresul SUA.

Uniunea Europeană a aprobat recent, nu fără dificultăţi, un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, după ce Ungaria a renunţat să se mai opună.

"A sosit momentul în care trebuie să facem ceea ce este necesar, şi anume să dăm împreună Ucrainei posibilitatea de a se apăra şi, în acelaşi timp, să transmitem un semnal clar preşedintelui rus (Vladimir Putin): că nu trebuie să mizeze pe faptul că sprijinul nostru este în scădere", a subliniat liderul german.

"Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele şi săptămânile următoare este că (sprijinul nostru) va dura atât timp cât va fi necesar şi că va fi suficient de important" pentru a permite Kievului să răspundă, a insistat Scholz.

Germania, al doilea cel mai important contribuitor la ajutorul acordat Ucrainei după Statele Unite, a dublat practic bugetul pentru sprijinul său militar, la peste 7 miliarde de euro în acest an, iar cancelarul Scholz continuă să-i îndemne pe partenerii săi europeni să-şi intensifice eforturile, subliniind că ţara sa nu poate duce totul pe umerii săi.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a insistat miercuri ca Uniunea Europeană să crească rapid livrările de obuze de artilerie, indispensabile Kievului pentru a contracara atacurile ruse, în timpul unei vizite la Kiev a şefului diplomaţiei UE, Josep Borell.

El a deplâns, de asemenea, situaţia "confuză" din SUA, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să voteze o nouă tranşă de ajutor crucial pentru Kiev în faţa invaziei ruse. 

img24000897

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!