ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La USM a fost lansat proiectul „România - Republica Moldova: poduri de carte”

15:34 | 08.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din cadrul Universității de Stat din Moldova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a organizat astăzi lansarea proiectului „România - Republica Moldova: poduri de carte”, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului au fost lansate ultimele trei numere ale revistei „Philologia”, publicate în 2023, volumul de critică și istorie literară ”Literatura română din Basarabia: fracturi și reîntemeieri” și ”Dicționarul explicativ al limbii române actuale” (cu sinonime, antonime, paronime și exemple) - ediție în 4 volume.

Tot aici a fost marcată cea de–a 65-a aniversare de la fondarea revistei „Philologia”, au fost înmânate diplome de excelență cercetătorilor care au coordonat și îngrijit volumele lansate, precum și celor mai activi colaboratori ai revistei, pentru merite deosebite în promovarea și dezvoltarea științei filologice românești, ca o recunoaștere a efortului și dedicației lor. În mesajele lor de salut, directorul Institutului de Filologie Română ”B.P. Hasdeu”, Nina Corcinschi, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader, s-au referit la relațiile culturale și educaționale dintre R. Moldova și România.  

„Philologia” este o revistă de cercetare filologică de categorie B, editată de Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Este recunoscută drept o publicație de prestigiu academic, acreditată de către ANACEC și indexată în câteva baze internaționale de date. „Philologia” este moștenitoare de drept și continuatoare a revistelor Limba și literatura moldovenească (1958-1989) și Revistă lingvistică și știință literară (1990-2009). Este o publicație de cercetare științifică al cărei scop este valorificarea și promovarea patrimoniului lingvistic și literar-folcloric românesc. Revista cuprinde câteva rubrici în care sunt prezentate materiale în funcție de aria de cercetare. 

”Literatura română din Basarabia: fracturi și reîntemeieri” (2023, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) este primul rezultat științific editorial realizat de cercetători români de pe ambele maluri ale Prutului. Studiile reunite în acest volum, coordonat de profesorul universitar Constantin Dram, reprezintă rezultatul eforturilor întreprinse de o echipă de cercetători de la Sectorul de literatură română contemporană din cadrul Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” (USM), coordonată de Constantin Ivanov, într-un proiect ambițios de articulare a elementelor necesare unei abordări sintetice a literaturii din Basarabia (atât la nivelul creației folclorice, cât și la nivelul celei culte).

Dicționarul explicativ al limbii române actuale (cu sinonime, antonime, paronime și exemple) - ediție în 4 volume, coordonator Ana Vulpe, cuprinde peste 60 000 de cuvinte, locuțiuni și expresii frazeologice. Inventarul de cuvinte include atât lexicul de uz general: cuvinte, construcții fixe; cât și unități lexicale de uz special: termeni, unele dialectisme, arhaisme, regionalisme, cuvinte populare etc., prezente în vorbirea curentă, în manuale, lucrări științifice de popularizare, precum și o serie de inovații lexicale intrate de curând în uz, ce reflectă modificările la nivel de vocabular din ultima perioadă, unele, deocamdată, cu statut de recomandare.

img24000900

img24000900

img24000900

img24000900

img24000900

img24000900

img24000900

img24000900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!