ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU îndeamnă Rusia să pună capăt transferului forţat de copii ucraineni

15:44 | 08.02.2024 Categorie: Externe

New York, 8 feb. /MOLDPRES/. Comitetul ONU pentru drepturile copilului a îndemnat joi Rusia să pună capăt transferului forţat de copii din zonele ocupate din Ucraina, ceea ce încalcă legislaţia internaţională, şi să-i restituie familiilor, relatează ONU, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

Potrivit Kievului, 20.000 de copii au fost luaţi din Ucraina şi duşi în Rusia fără consimţământul familiei sau tutorelui lor, iar Curtea Penală Internaţională (CPI) vizează arestarea preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de deportarea lor ilegală, acuzaţie respinsă de Kremlin.

Într-un raport referitor la Rusia, Comitetul ONU a afirmat că Moscova trebuie să furnizeze informaţii privind numărul exact de copii luaţi din Ucraina şi locul unde se află în prezent, astfel încât să poată fi identificaţi şi restituiţi.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în februarie 2022, a respins acuzaţiile în acest sens, susţinând că nu a făcut decât să asigure protecţia unor copii vulnerabili dintr-o zonă de război.

Comitetul a mai notat că Rusia trebuie să asigure că niciunui copil nu i-a fost retrasă cetăţenia ucraineană şi că le sunt păstrate identitatea, numele şi relaţiile de familie.

În martie anul trecut, CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Putin şi a Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, sub acuzaţia de deportare ilegală de copii din Ucraina. Potrivit procurorului şef al CPI, Rusia a transferat "cel puţin sute" de copii din orfelinate şi cămine din regiunile ocupate din Ucraina, iar mulţi au fost daţi spre adopţie. Kremlinul a respins acuzaţiile CPI ca fiind "şocante" şi "inacceptabile".

img24000901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!