ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ștefan Popa și-a vernisat lucrările la Centrul Expozițional ”C. Brâncuși”

19:06 | 08.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. O expoziție aniversară de grafică, pictură și sculptură cu genericul ”Geometrie – geoflorie”, a artistului plastic Ștefan Popa, la 65 de ani de la naștere, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău. Expoziția cuprinde 63 de lucrări,  informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor din Moldova, a menționat că aceasta este o expoziție care îl reprezintă pe artist în toată plinătatea sa. ”L-am cunoscut pe Ștefan Popa în 2006, atunci când a fost angajat în calitate de cadru didactic la Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”.  Ștefan Popa și-a sacrificat cariera artistică carierei didactice. Totuși, observăm prin această expoziție că spiritul artistic  se revigorează și dorința de exprimare sau autoexprimare este etalată pe simezele Centrului Expozițional Constantin Brâncuși. El prezintă câteva serii distincte – pe de o parte, abordează viziunea geometrică inspirată de școala Bauhaus sau Vhutemas, pe de altă parte, observăm influența  picturii în plein air. Aceasta este o mărturie a studiilor făcute în Liceul Academic de Arte Plastice, iar viziunea orientată  spre studiul formei, spațiului, liniei, structurilor, texturilor, este o  mărturie și a studiilor, dar și a preocupărilor din designul interior”, a subliniat Florina Breazu.

La rândul său, criticul de artă Constantin Spânu a afirmat că în această expoziție s-au integrat mai multe viziuni plastice. ”Lucrările lui Ștefan Popa sunt eterogene și diverse. El a mers conștient la edificarea acestei expoziții, ca să facă o generalizare a creației sale. Sunt diferite particularități stilistice și încearcă se manifeste prin aceste specii și genuri în măsura în care  simte și este pregătit ca artist”, a specificat Constantin Spânu.

Ştefan Popa  s-a născut la 13 martie 1959 în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice, actualmente Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” și Institutul de Stat de Arte Plastice din Tallin, Estonia, specialitatea Design interior și utilaj. Este doctor în științe pedagogice, designer, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice IAA-AIAP UNESCO, membru al Asociaţiei Arhitecţilor din Republica Moldova.

A activat în calitate de Lector superior, catedra Design Interior, la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, catedra Arte Decorative şi Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În prezent, activează în cadrul Colegiului de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chişinău. Ştefan Popa este implicat în mai multe activităţi curatoriale ca și coordonator al numeroaselor proiecte de parteneriat educaţional. A participat la numeroase expoziții personale şi de grup.

Expoziția va fi deschisă până la 25 februarie.

img24000905

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!