ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franţa dezvăluie o reţea ''structurată şi coordonată de propagandă rusă'' ce vizează Europa şi Statele Unite

20:15 | 12.02.2024 Categorie: Externe

Paris, 12 feb. /MOLDPRES/. Franţa a dezvăluit luni o reţea "structurată şi coordonată" de site-uri care difuzează propagandă rusă în Europa şi în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei şi al cărei conţinut este de natură să "aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii", relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Denumită "Portal Kombat", această reţea constituită din 193 de site-uri a fost dezvăluită după patru luni de cercetare de către Viginum, un organism francez care luptă împotriva ingerinţelor digitale străine.

În perioada septembrie-decembrie 2023, Viginum a analizat activitatea acestei reţele de "portaluri de informaţii" digitale "cu caracteristici similare, care difuzează conţinut pro-rus destinat unei audienţe internaţionale".

Câteva dintre ele, aparţinând "ecosistemului 'pravda'" - sau 'adevăr' în rusă, denumirea fostului organ al Partidului Comunist sovietic -, vizează direct "ţările occidentale care susţin Ucraina", potrivit unui raport Viginum.

Site-ul destinat Spaniei se numeşte pravda-es.com, cel destinat Statelor Unite sau Marii Britanii poate fi accesat sub denumirea pravda-en.com. Germania, Austria şi Elveţia au pravda-de.com, Polonia pravda-pl.com, iar versiunea franceză se numeşte pravda-fr.com.

Între 23 iunie şi 19 septembrie anul trecut, aceste cinci portaluri au publicat peste 150.000 de articole, în principal postări ale unor personalităţi ruse sau pro-ruse, conţinut de la agenţii de presă ruse sau de pe site-uri ale instituţiilor sau actorilor locali, subliniază Viginum.

Peste 180 de alte site-uri care distribuie conţinut pro-rus, însă pentru publicul rusofon sau ucrainean, sunt legate digital la portalurile pravda, potrivit organizaţiei franceze.

Scopul principal al Portal Kombat pare a fi acela de a legitima războiul Rusiei în Ucraina, a declarat o sursă diplomatică.

"Foarte orientate ideologic, aceste conţinuturi expun informaţii vădit inexacte sau înşelătoare", a spus sursa citată.

Pe 22 ianuarie, pravda-fr.com a publicat o listă cu numele a 13 mercenari francezi care, potrivit acestui site, "s-au aflat la Harkov", în nord-estul Ucrainei, în timpul unei lovituri ruseşti cu câteva zile mai devreme, lovitură care a "eliminat" în jur de 60 de luptători, "dintre care majoritatea erau cetăţeni francezi", şi au rănit alţi 20, potrivit Moscovei.

În timp ce Parisul a denunţat o "nouă manipulare grosieră rusă", AFP a reuşit să discute cu trei dintre aceşti presupuşi "mercenari", de fapt trei angajaţi voluntari în armata ucraineană, toţi în viaţă. Unul dintre ei, întâlnit de AFP la poalele Alpilor francezi, a susţinut că a părăsit Ucraina în septembrie 2023.

Luni, pravda-fr.com a titrat: "'Destul!': Franţa solicită măsuri radicale împotriva lui Zelenski". De fapt, aceste remarci au fost făcute de Florian Philippot, preşedintele unui mic partid de extremă dreapta francez, şi nu reprezintă poziţia Parisului.

Site-urile Portal Kombat, cărora Viginum le-a dezvăluit numele, pot acţiona astfel ca celule "adormite", capabile să fie activate în orice moment şi să acopere "o gamă foarte largă de audienţă în funcţie de evenimentele actuale".

img24000980

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!