ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

09:02 | 14.02.2024 Categorie: Comunicate

Ministrul Finanțelor a vorbit despre încheierea anului financiar-fiscal 2023 și perspectivele pentru 2024 în cadrul unui eveniment organizat de EBA

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a participat la evenimentul dedicat prezentării aspectelor cheie legate de încheierea anului fiscal 2023 și perspectivele pentru 2024, organizat de Asociația Businessului European (EBA). Discuția a reunit agenți economici, lideri de opinie și reprezentanți ai autorităților publice, fiind centrată pe măsurile de susținere continuă a mediului de afaceri. 

 În cadrul evenimentului, Petru Rotaru a subliniat că Ministerul Finanțelor este receptiv la propunerile și inițiativele venite din partea mediului de afaceri, care au fost luate în considerare în elaborarea și implementarea unor documente importante, cum ar fi politica fiscală, Codul fiscal și Codul vamal. „Deschiderea și transparența în relația dintre minister și business au condus la stabilirea unei bune colaborări, datorită efortului comun depus de ambele părți”, a punctat ministrul Finanțelor.

 În acest context, Mariana Rufa, directoarea executivă EBA, a menționat că apreciază efortul întregii echipe ministeriale în gestionarea eficientă a finanțelor publice, remarcând deschiderea autorității în menținerea unui dialog constructiv cu antreprenorii, care este esențial pentru promovarea unui climat economic favorabil și pentru stimularea creșterii și dezvoltării mediului de afaceri.

 Agenda activității a cuprins un șir de subiecte relevante pentru fiecare perioadă de gestiune anuală (2023 și 2024), precum determinarea impozitului pe profit, pregătirea situațiilor financiare, TVA-ul și accizele (modul de calculare, deducere, ajustări și restituiri), noile prevederi privind prețurile de transfer, aspecte privind taxa pentru poluarea mediului, impozitarea noilor tipuri de facilități pentru angajați, dar și categoriile de cheltuieli suportate de angajator deductibile în scopuri fiscale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!