ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comuna Cobusca Veche, Anenii Noi, a extins sistemul de aprovizionare cu apă cu sprijinul USAID

11:37 | 16.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Comuna Cobusca Veche din raionul Anenii Noi a găzduit ieri o vizită specială din partea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), marcând succesul unui proiect de dezvoltare comunitară finalizat în 2022. Este vorba de un pachet amplu de asistență tehnică și sprijin financiar în implementarea unui proiect de extindere a rețelei de alimentare cu apă, transmite MOLDPRES.

„Cobusca Veche, în calitate de partener al programului USAID Comunitatea Mea, a beneficiat de un proiect crucial, având în vedere provocările cu care s-a confruntat comunitatea în acest domeniu de-a lungul mai multor ani. Printre acestea se număra accesul limitat la apă pentru locuitori, întreruperile frecvente în alimentarea cu apă și calitatea scăzută a acesteia - toate aceste probleme fiind cauzate de infrastructura depășită și echipamentele uzate. Cu sprijinul financiar al USAID în valoare de circa 73 mii de dolari, autoritatea publică locală a reușit să realizeze un proiect pe cât de important, pe atât de amplu. În prezent, două turnuri de apă noi instalate contribuie la alimentarea cu apă a întregii comunități”, explică USAID.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost construite trei stații moderne de pompare a apei, conforme cu standardele UE, care au fost conectate la o rețea electrică autonomă pentru a garanta sustenabilitatea serviciului.

„Interconectarea tuturor turnurilor de apă din comună a dus la o utilizare mai eficientă a infrastructurii dezvoltate, precum și a sporit durabilitatea acesteia. Rezultatul este un impact semnificativ asupra vieții comunitare prin beneficii palpabile aduse celor peste 2200 de locuitori ai comunei. Astăzi, proiectul cu o valoare totală de 108 417 dolari SUA continuă să servească comunitatea, asigurând atât o viață de calitate superioară locuitorilor comunei, cât și venituri semnificative în bugetul local. Această reușită marchează un exemplu concret al schimbărilor tangibile și durabile în viețile oamenilor, obținute prin parteneriatul între comunitățile din Republica Moldova și USAID”, relevă sursa citată.

Comunitatea Mea este un program de opt ani (2018-2026), finanțat de USAID și implementat de organizația internațională IREX, cu scopul de a fortifica guvernarea locală și de a oferi asistență tehnică autorităților publice locale din Moldova, pentru a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă față de cetățeni. Pentru moment, programul colaborează cu 123 de primării din Republica Moldova. Din 2018, programul a oferit sprijin pentru peste 90 de comunități și 1,47 milioane de cetățeni. Valoarea totală a investițiilor USAID în programul Comunitatea mea în cei 8 ani de implementare va constitui 35,5 milioane de dolari SUA.

img24001121

img24001121

img24001121

img24001121

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!