ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova a semnat Convenția de la Ljubjiana - Haga

14:11 | 16.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a semnat Convenția de la Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a crimelor de genocid, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și altor crime internaționale, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Justiției, țara noastră se numără printre primele state semnatare ale acestui instrument important, iar ceremonia de semnare s-a desfășurat la Palatul Păcii din Haga, Țările de Jos.

Documentul are drept scop consolidarea cooperării internaționale în investigarea și urmărirea penală a genocidului, a crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a altor crime internaționale. Acesta va servi în calitate de instrument între părțile semnatare pentru efectuarea investigațiilor comune, colectarea și partajarea probelor, extrădarea condamnaților, asistență judiciară reciprocă. Convenția pune un accent deosebit și asupra drepturilor victimelor unor astfel de infracțiuni.

Convenția de la Ljubljana-Haga este primul tratat important în domeniul dreptului internațional penal, după adoptarea Statutului de la Roma în 1998,  în baza căruia a fost instituită Curtea Penală Internațională. După semnare, documentul urmează a fi ratificat de Parlament.

Convenția a fost semnată de 35 de țări.

img24001133

img24001133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!