ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un sat din raionul Cahul a devenit mai ecologic, datorită unui program realizat de EcoContact

13:01 | 19.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Creșterea gradului de conștientizare a importanței protecției mediului în rândul locuitorilor din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, și atenuarea poluării mediului sunt obiectivele stabilite de către AO Valea Dragă în cadrul Programului de granturi mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde”, lansat de AO EcoContact cu susținerea financiară a Suediei, transmite MOLDPRES.

În acest sens, beneficiarul PGM „AO Valea Dragă” pe parcursul lunilor septembrie-decembrie 2023, a desfășurat o serie de acțiuni interactive și educative, printre care și campania de informare „Andruşul de Sus mai VERDE”, două evenimente cu genericul „O seară de cinema VERDE”, „Ziua Curățeniei”, precum și a inițiat colectarea de fonduri pentru plantarea de arbori și arbuști în spațiile publice. Valoarea totală a bugetului estimat pentru realizarea activităților planificate este 100 000 lei (5 mii de euro), dintre care valoarea grantului constituie 95 000 de lei, iar contribuția asociației și comunității reprezintă 5% din bugetul total.

„Printre principalele activități se numără elaborarea de postere tematice și clipuri video, plasarea de anunțuri și postări on-line privind importanța protecției mediului în localitatea. Peste 150 de localnici au participat la proiecțiile în aer liber a diverse filme motivaționale și de conștientizare privind impactul deșeurilor din plastic asupra mediului înconjurător, care au fost rulate în parcul public. Aceștia au fost încurajați să adopte un comportament responsabil şi să renunțe la utilizarea sticlelor şi ambalajelor din plastic, fiind recompensați cu medalii handmade”, explică EcoContact.

Urmare a campaniei „Ziua Curățeniei”, derulate pe parcursul a două zile din luna septembrie, cu implicarea voluntarilor localnici și a Clubului Tinerilor Lideri Comunitari din Andrușul de Sus, au fost salubrizate terenurile adiacente de la intrarea în localitate, au fost decolmatate scurgerile pluviale, au fost evacuate deșeurile colectate la depozitul de deșeuri, a fost nivelat terenul și pregătit pentru plantări de completare.

Campania de colectare de fonduri „Un arbore pentru satul meu” derulează pe parcursul implementării proiectului, iar până în decembrie 2023, s-au identificat 23 donatori, familii din localitate cu contribuție pentru implementarea proiectului în valoare de 8100 lei. În rezultat, la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, pe terenurile verzi ale instituțiilor publice din localitate au fost organizate 4 zile de plantări. În sezonul de toamnă au fost amenajate 9 zone publice verzi cu material săditor decorativ (657 puieți). Completarea plantării urmează a fi finalizată în sezonul de primăvară.

PGM Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde a fost lansat în luna august 2023, în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de Asociația Obștească EcoContact cu suportul Suediei. Or, Asociația Valea Dragă din Andrușul de Sus, Cahul, este unul dintre cei opt beneficiari ai PGM pentru ONG-uri de mediu, ediția 2023.

img24001190

img24001190

img24001190

img24001190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!