ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO O expoziție de icoane pictate pe cutii de muniție a fost vernisată la Chișinău

17:53 | 22.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție cu genericul „Icoane pictate pe cutii de muniție”. Evenimentul a fost organizat de Institutul Polonez din București și instituția gazdă, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Ambasadorul Republicii Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în țara noastră, Tomasz Kobzdej,  Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Shevchenko,  Ambasadorul Republicii Lituania în Republica Moldova, Tadas Valionis, oameni de cultură și artă.

Potrivit directorului adjunct al instituției, Livia Ermurache, moderatoarea manifestării, colecția prezentată la Chișinău conține 25 de icoane de unicat, ale artiștilor ucraineni Olexander Klymenko și Sonia Atlantova, printre care se regăsesc și lucrări mai noi, pictate pe cutii de muniție folosite în timpul actualei invazii a Rusiei asupra Ucrainei.

Solicitat de agenție, Olexander Klymenko a afirmat că proiectul combină două aspecte, la prima vedere imposibil de abordat unitar: icoana și cutia de muniție, moartea și viața. „Prin lucrările noastre vrem să transformăm moartea, al cărei simbol este cutia de muniție, în viață, simbolizată în mod tradițional în cultura ucraineană de icoană. Aceste icoane au călătorit prin lume, până în prezent fiind expuse în 20 de țări și în peste 150 de locuri, inclusiv la Parlamentul European”, a precizat Olexander Klymenko. În context, Sonia Atlantova s spus că în 2014, ca răspuns la prima agresiune militară a Rusiei asupra Ucrainei, ei au început să picteze icoane pe cutii de muniție. Acest demers atât de original și expresiv a avut de la bun început un impact foarte puternic asupra publicului.

În alocuțiunea sa, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a adus mulțumiri organizatorilor acestei expoziții extrem de simbolice și extrem de profunde, pentru că ideea de a combina  lăzile pentru muniții și icoanele pictate pe ele, în afară de artă, este și un mesaj extraordinar  de sensibilizare a noastră, a tuturor. ”Noi  ne-am deprins din poveștile cu care am fost crescuți din copilărie, în urma vizionării filmelor, citirii cărților, că binele până la urmă va învinge. În viață nu e tocmai așa. În viață binele, din păcate, este supus unui mare risc și trebuie să dea dovadă de jertfă, pentru ca victoria în film să fie abia probată. Această expoziție ne vorbește despre faptul că nu putem asista ca simpli spectatori și aștepta când binele va învinge. De doi ani asistăm la acest măcel care are loc în Ucraina. Nu putem asista ca simpli spectatori când vecinii noștri  ucraineni vor învinge odată și odată. Este de datoria noastră a tuturor să facem tot ce ne stă în puteri, pentru ca binele să se poată apăra și victoria să devină o realitate”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Scopul principal al artiștilor ucraineni este de a vinde icoanele, suma strânsă fiind donată în scopuri caritabile oamenilor afectați de război, dar mai ales pentru a veni în ajutor Primului Spital Voluntar Mobil din Ucraina, unde din 2014 până în prezent au fost tratați deja peste 60.000 de pacienți. Conform declarațiilor lui Klymenko, 97% din costurile de funcționare ale spitalului au fost acoperite din vânzarea icoanelor. Din fondurile obținute din vânzarea lucrărilor, artiștii susțin și societatea medicală a Brigăzii 114 Apărare Teritorială și proiectul „Aripile Victoriei” prin care sunt ajutați soldații răniți.

Expoziția va fi deschisă până la 10 martie.

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

img24001314

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!