ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MEC a lansat procesul de consultare publică a proiectelor de manuale școlare

10:45 | 23.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat procesul de consultare publică a proiectelor de manuale școlare prezentate de către edituri pentru obținerea avizului „bun de tipar”, transmite MOLDPRES.

Secretarul de stat al MEC, Galina Rusu, a declarat astăzi că în achiziția de manuale școlare pentru anul 2024, ministerul a anunțat 67 de titluri de manuale. La sfârșitul anului 2023 au fost ofertate manuale pentru 46 dintre aceste titluri. Toate proiectele de manuale ofertate de către edituri sunt analizate de către un grup de 3-5 evaluatori selectați prin concurs deschis.

„La această etapă, toate proiectele de manuale au fost evaluate. Constatăm că unele proiecte de manuale deja au fost respinse pe criteriul de necorespundere cu curriculum sau din considerentul că nu au acumulat punctajul necesar. Proiectele care au obținut punctajul necesar au fost repetat transmise editurilor pentru redactări. Modificările au fost operate, iar acum suntem la etapa când editura a prezentat manualul pentru obținerea avizului „bun de tipar”, a afirmat Galina Rusu.

Avizul „bun de tipar” se acordă de către MEC, iar ulterior manualele sunt tipărite și prezentate în școli. „Exercițiul de consultare publică îl avem înainte de obținerea avizului „bun de tipar”. Prin consultarea publică a manualelor, ne dorim o ultimă analiză a acestora de către toate persoanele interesate, inclusiv de cele care au competențe în domeniu, astfel încât să excludem orice potențială eroare științifică sau gramaticală, eventuale răspunsuri greșite și alte potențiale carențe, pentru ca manualele propuse să fie de o calitate cât mai înaltă și toate carențele să fie excluse”, a adăugat secretarul de stat al MEC.

Proiectele de manuale por fi consultate pe pagina oficială a MEC, la rubrica „Transparență”. Persoanele interesate pot analiza manualele și veni cu propuneri de ajustare a acestora completând un formular dedicat fiecărui manual. 

Întregul pachet curricular pentru toate ciclurile de studii din sistemul de învățământ constă din 197 de titluri de manuale. La începutul anului curent de studii, în școlile din țară au ajuns 33 de titluri de manuale noi. Până la 1 septembrie 2024, urmează a fi tipărite alte titluri noi de manuale, care să corespundă curriculei școlare, modificată în anul 2018.

img24001335

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!