ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va primi de la partenerii de dezvoltare un grant de 5,4 mln euro pentru managementul deşeurilor

13:18 | 23.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și șeful Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, au semnat ieri, la Chişinău, Acordul de Grant (E5P) dintre Republica Moldova şi BERD privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide, în sumă de 5,4 milioane de euro, transmite MOLDPRES. 

Grantul E5P va cofinanța construcția unui depozit sanitar regional, conform standardelor Uniunii Europene, ce va include infrastructura de sortare și compostare la Dondușeni, construcția stațiilor de transfer în Briceni și Edineț, precum și achiziționarea echipamentelor aferente sistemului integrat de management a deșeurilor.

Această finanțare completează un împrumut suveran de 25 de milioane de euro acordat de BERD Guvernului Republicii Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali.

E5P este un fond multi-donator de 242 milioane de euro, inițiat de Suedia, care operează în întreaga regiune a Parteneriatului Estic. Fondul E5P în Moldova totalizează 50 de milioane de euro și include o contribuție de un milion de euro din partea Moldovei. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor, cu 28,95 milioane de euro. Alți donatori includ Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă.

 

img24001344

img24001344

img24001344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!