ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Într-o nouă rundă de negocieri cu agricultorii a fost dezbătut „Creditul Agricol de Urgență”

09:40 | 24.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Noul mecanism propus agricultorilor, „Creditul Agricol de Urgență”, a fost unul dintre subiectele principale pus în discuții ieri, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu producătorii de cereale și cu reprezentanții acestora, transmite MOLDPRES.

Potrivit MAIA, s-a făcut o clarificare ce arată că mecanismul este creat din start cu prevederi ajustate la necesitățile agricultorilor, care au întârzieri la plata creditelor și care au renegociat creditele la bănci. În termenii specifici sistemului bancar, aceștia sunt încadrați în categoria „Substandard”.

„Aceste prevederi exclud obstacolele anterioare care limitau accesul la finanțare. Criteriile de eligibilitate pentru „Creditul Agricol de Urgență” sunt proiectate să fie incluzive și accesibile. De Creditul Agricol de Urgență pot beneficia producătorii micro și mici care cresc cereale. Valoarea maximă a creditului este de 500 mii de lei (25 mii de euro). Statul va oferi o garanție de 90% din valoarea creditului și este valabilă pe întreaga durată a contractului de credit. Prin oferirea acestei garanții, statul își asumă o parte semnificativă a riscului asociat cu aceste credite, încurajând astfel băncile să ofere finanțare agricultorilor care se află în dificultăți financiare. Una dintre condiții este ca sumele acordate agricultorilor să nu fie susceptibile de a fi reținute sau executate silit de către bănci, instituțiile statului sau alte entități”, indică sursa citată.

Suplimentar, marți, 27 februarie, va fi creat un grup de lucru concentrat pe procesele de creditare și pe soluționarea problemelor complexe din sectorul agricol, cu implicarea agricultorilor și a instituțiilor relevante.

Potrivit AIPA, până la data de 23 februarie, au fost recepționate 144 de cereri de la agricultori pentru accesarea ajutorului financiar din cele 50 de milioane de lei alocate de Guvern, din Fondul de Intervenție. De acest ajutor pot beneficia agricultorii care au suferit pierderi în urma secetei din vara anului 2023. Apelul este deschis până la 15 martie 2024.

img24001362

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!