ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul Volintiri, Ştefan Vodă, devine mai rezilient cu un proiect marca EcoContact

11:26 | 26.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Satul Volintiri din raionul  Ștefan Vodă devine mai rezilient la schimbările climatice, datorită unui proiect realizat de Asociaţia obştească EcoContact, cu suportul financiar al Suediei, transmite MOLDPRES.

Începând cu luna septembrie 2023, beneficiarul Programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, AO EcoVisio, implementează proiectul „Creșterea rezilienței satului Volintiri în fața schimbărilor climatice”. Bugetul total al proiectului este 450 mii lei (22,5 mii euro), din care valoarea grantului oferit cu suportul financiar al Suediei constituie 400 mii lei, iar 50 mii lei reprezintă contribuția proprie a beneficiarului.

„Proiectul, aflat în derulare până la 31 august 2024, cuprinde următoarele obiective de bază: diminuarea cheltuielilor de energie termică din grădinița s. Volintiri, r. Ștefan Vodă cu cel puțin 50%  prin instalarea sistemului de încălzire în baza de biomasă; încurajarea comunității de părinți să-și eficientizeze energetic casele; sporirea gradului de informare a populației și a autorităților publice locale privind eficiența energetică, legislația de mediu privind combaterea și sancționarea arderii deșeurilor; introducerea practicii de compostare a deșeurilor organice la nivel de comunitate”, explică EcoContact.

Astfel, pe parcursul primelor patru luni de implementare a proiectului, AO EcoVisio a achiziționat și instalat un cazan de încălzire pe biomasă în grădinița din Volintiri. Acesta, având un randament de eficacitate de 85%, va contribui la asigurarea încălzirii termice a celor 834 m2 ai grădiniței, pe care o frecventează anual circa 140 de copii și în care își desfășoară activitatea peste 20 de angajați. Totodată, cazanul va asigura activitatea grădiniței pe întreaga perioadă rece a anului, fiind redus și riscul de închidere a acesteia în cazul unei crize energetice, potrivit sursei citate.

Programul de granturi mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde” vizează susținerea inițiativelor ONG-urilor privind soluționarea problemelor de mediu locale, promovarea, sprijinul și facilitarea participării publicului la luarea deciziilor și elaborarea regulamentelor locale cu aspecte de mediu. Acesta este parte a proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, finanțat de Suedia şi implementat de Asociația Obștească EcoContact.

În prezent se desfășoară cea de-a treia ediție a Programului de granturi mici pentru ONG-uri: ”Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”. În context, organizațiile eligibile sunt invitate să participe la concurs, rezumă EcoContact.

img24001387

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!