ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de cărți poștale din Ucraina a fost vernisată la un muzeu din capitală

11:06 | 27.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată ieri o expoziție cu genericul „Листівки з України”/„Cărți poștale din Ucraina”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Progressive community”, în colaborare cu instituția gazdă și cu sprijinul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, dedicată comemorării a doi ani de la declanșarea războiului agresiv al Rusiei împotriva statului suveran Ucraina, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan menționat că  expoziția „Листівки з України”/„Cărți poștale din Ucraina” este un prilej în plus de a vorbi despre Ucraina și de a ne reafirma angajamentul de a fi alături de țara vecină - pentru că libertatea ei înseamnă și libertatea noastră. „De aceea, rămânem solidari cu Ucraina și vom face totul pentru a apropia ziua în care să vorbim despre pace și făurire, nu despre distrugere”, a subliniat oficialul.

Potrivit directorului adjunct al instituției, Livia Ermurachi, expoziția cuprinde 22 de planșe – cărți poștale, fiecare povestește istoria unui monument de arhitectură localizat în diferite regiuni ale Ucrainei, de până și după distrugerea sau avarierea acestuia. Lucrările fac parte din expoziția internațională „Simbolul Victoriei Ucrainei”, proiect care documentează și prezintă distrugerile provocate de atacurile cu rachete şi a bombardamentelor asupra patrimoniului cultural ucrainean. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, zilnic sunt atacate și distruse multiple monumente istorice, de arhitectură și arheologice ale Ucrainei. Forțele militare rusești țintesc în mod cinic și nemilos în muzee, monumente, universități, cinematografe, aruncă rachete spre biserici, catedrale, turnuri de televiziune și alte edificii. Armata rusă nu doar că devastează orașele și satele ucrainene, dar distruge în mod sistematic și patrimoniul cultural ucrainean.

La rândul său, activista din Ucraina, Irina Gandibula, moderatoarea manifestării,   spus că doar împreună devenim mai puternici și putem susține Ucraina în lupta pentru pace și conservarea patrimoniului cultural.

„Menționăm că, colaborăm cu organizația voluntară OC FC „Vilni Kryla”, organizație care furnizează ajutor umanitar în zonele fierbinți. Împreună cu „Vilni Kryla”, a fost organizată o campanie de strângere de fonduri, menită să sprijine eroii ucraineni. În acest sens, facem apel la fiecare dintre dumneavoastră să vă alăturați campaniei de strângere de fonduri, scanând codul QR. Contribuția fiecărui este foarte valoroasă pentru cei care luptă pentru apărarea Ucrainei, pentru pace și stabilitate”, a precizat Irina Gandibula.

Expoziția va fi deschisă până la 15 martie.

img24001410

img24001410

img24001410

img24001410

img24001410

img24001410

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!