ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un liceu din Șoldănești a devenit mai eficient energetic cu suportul UE

17:02 | 27.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești a devenit mai eficient energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene. Evenimentul de inaugurare a liceului renovat energetic a avut loc astăzi, comunică MOLDPRES.

În cadrul evenimentului viceprim-ministru, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că „școlile și liceele sunt locurile unde copii noștri învață, petrec timpul și își creează viitorul”.

„O școală bună trebuie în primul rând să asigure condiții bune de învățământ. Și aici la Șoldănești am văzut școala pe care vreau s-o văd în fiecare localitate din Moldova. Datorită suportului din partea GIZ și a UE, cei 574 de elevi vin la ore într-un mediu modern, prietenos și incluziv”, a opinat oficialul.

Prezent la eveniment Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks, a menționat că într-o lume în care consumul de energie a atins cote fără precedent, este extrem de important să profităm de avantajele tehnologiilor de eficiență energetică.

„Prin acest proiect am dorit să integrăm tehnologiile inteligente și sistemele de gestionare a energiei astfel încât școlile să poată monitoriza și regla consumul de energie pentru o eficiență sporită. Școlile eficiente din punct de vedere energetic oferă multe alte  beneficii, inclusiv prin impact pozitiv asupra bunăstării și performanței școlare. Aici mă refer la calitatea îmbunătățită a aerului, acustica mai bună și condițiile optime de iluminare”, a spus diplomatul.

Claudia Hermes, directoare de țară, GIZ Moldova a notat că se bucură de expertiza și cunoștințele mobilizate de GIZ și oferite Agenției de Dezvoltare Regională și tuturor partenerilor locali au contribuit la implementarea și finalizare cu succes a acestui proiect și la asigurarea durabilității infrastructurii. „Noi sperăm că lecțiile învățate și cunoștințele vor fi preluate și utilizate în alte proiecte similare”.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului au inclus renovarea acoperișului și izolația pereților exteriori ai clădirilor blocurilor liceului, schimbarea geamurilor, reabilitarea sistemului interior de încălzire, lucrări de ventilare și electricitate, instalarea a 15 panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră, renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției, dotarea cu tehnică performantă a bucătăriei instituției, precum și construirea căii de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, lucrări de amenajare a teritoriului prin montarea pavajului și executarea scărilor exterioare.

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Valoarea totală a lucrărilor este de cca 2,94 milioane de euro, din care 2,88 milioane au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și circa 62.800 de euro – contribuție locală.

img24001424

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!