ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a mai denunțat trei acorduri cu CSI

12:46 | 29.02.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 29 feb. /MOLDPRES/. Parlamentul a denunțat alte trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Deputații au votat, în lectura a doua, trei proiecte de lege care presupun acest lucru.

Legislativul a examinat propunerea de denunțare a Acordului cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activității de producție a întreprinderilor de reparații și lucrărilor de cercetări științifice și experimentale de construcție, semnat la Minsk la 14 februarie 1992. Potrivit Ministerului Apărării, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din faptul că Republica Moldova nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul Comunității Statelor Independente.

Un alt document denunțat este Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev la 20 martie 1992, și a Protocolului privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale Comunității Statelor Independente, semnat de către Republica Moldova la 4 august 1992. Ministerul Apărării, susține că menținerea calității de membru al Republicii Moldova la acest acord este inoportună, deoarece țara noastră nu interacționează în cadrul CSI în domeniile politico-militare și nu a implementat de facto prevederile acestui acord. De asemenea, statele membre ale acestui Acord sunt, concomitent, părți la Cartea ONU, care, din punct de vedere al dreptului internațional, are prioritate.

Deputații au examinat și propunerea de denunțare a Acordului statelor membre ale Comunității Statelor Independente privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului. Denunțarea documentului este motivată de lipsa colaborării pe acest segment cu părțile contractante, precum și de faptul că Serviciul de Informații și Securitate nu a beneficiat de prevederile acestui Acord, ceea ce face inoportună menținerea calității de stat membru al Republicii Moldova la Acordul vizat.

img24001484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!